Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

PLD för Solid State-batteritillverkning med stöd av digitalisering

Litium-jon battericeller med konventionella aktiva material når sina gränser vad gäller energi densitet och lider av säkerhetsproblem.

För att möjliggöra storskalig tillverkning av solid state batterier som kan lösa dessa problem, presenterar projektet PULSELiON nya pulsade laseravsättningsbaserade teknologier.

PULSELiON-projektet har ambitionen att utveckla en tillverkningsprocess för solid state batterier, samtidigt som batteriets energitäthet (450 Wh/Kg och 1200 Wh/L), kostnader och säkerhet förbättras. 

Den huvudsakliga innovationen i projektet PULSELiON är att föra Pulsed Laser Deposition (PLD)-baserad solid-state-batteritillverkningsteknik från TRL3 till TRL6.

Resultaten av PULSELiON kommer att bidra till att öka det europeiska batteriekosystemets globala konkurrenskraft, öka säkerheten för batterier, minska batteriproduktionskostnaderna och förbättra batteriåtervinningsbarheten. 

PULSELiON-konsortiet består av ett multidisciplinärt konsortium med 15 partners från 10 länder och koordineras av RISE AB.

RISE utför projektledning, kvalitetssäkring, forskningskunskap och datahantering.

RISE deltar i forskning och tillverkning av katodmaterial, definition av slutliga fullcellskemin, processvalidering av celler genom testning och samarbete med andra europeiska projekt, batteriinitiativ och byråer.

Sammanfattning

Projektnamn

PULSELiON

Status

Pågående

Region

Utanför Sverige

RISE roll i projektet

koordinator, deltagare, projektledare

Projektstart

Varaktighet

4 år

Total budget

7 000 000 EUR

Finansiärer

European Commission

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Extern press