Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Visualisering

Visualiseringar är grafiska representationer av data, objekt och miljöer som underlättar för människor att analysera, lära sig, nå insikter och ta beslut. Genom visualisering kan man göra det möjligt att snabbt förstå trender och mönster i data, besöka ett torg som ännu inte byggts eller prototypa en produkt för att få tidig feedback.

 

Visualisering är oftast digital och interaktiv och är ett utmärkt verktyg för att stödja kommunikation och lärprocesser. För att skapa visualiseringar som stödjer insikter och beslutsprocesser behöver man förstå användningsfall och användare, samt tekniska möjligheter och förutsättningar. Vi arbetar därför i utforskande designprocesser där vi på ett tidigt stadium tar med användarens perspektiv. När vi designar visualisering stödjer vi oss på beforskad kunskap om hur människor förstår bilder, underliggande konceptuella modeller, visuell perception och kognition, samt givetvis vad som är tekniskt möjligt att göra.

RISE agerar gärna samarbetsparter vid utforskandet av framtidens visualiseringsprojekt, idéutveckling och utveckling av koncept och prototyper. Vi kan även bidra med kunskap om designprocesser och visualiseringsteknik genom föreläsningar eller utvärderingar direkt in i pågående projekt.

RISE har expertis inom ett antal områden relaterade till visualisering: 3d-visualisering och 3d-modeller, datavisualisering, visualisering av processer och system, virtuella tvillingar, augmented reality (AR) och virtual reality (VR). Vi arbetar med allt från handritade skisser till komplexa 3D-modelleringar. Vi tar hänsyn till domänkunskap i våra designprocesser och har arbetat med visualisering inom många olika fält, som stadsutveckling, kontrollrum, datajournalistik, energi, spel- och lärupplevelser och empati- och perspektivskiftesstöd.

Datavisualisering

Datavisualisering är grafiska representationer av data som synliggör data och dess underliggande strukturer för människor. Genom att visualisera stora datamängder ("big data") och komplex data på rätt sätt möjliggör vi att se trender eller mönster snabbt och effektivt, för att kunna uppnå insikter och ta bättre beslut. Vi har lång erfarenhet av att ta fram och prototypa både interaktiva, digitala gränssnitt och statiska bilder för olika situationer och målgrupper.

3d-modellering

På RISE designar, bygger och arbetar vi med 3d-modeller av verkliga och planerade objekt. Virtuella 3d-miljöer i VR kan användas inom t.ex. stadsplanering och arkitektur, där man kan uppleva ännu ej byggda platser för att stödja beslutsfattande.

VR och AR

VR (virtual reality) ger användare möjlighet att röra sig och interagera med 3d-modellerade objekt och miljöer. Genom VR kan användare ges direkt insikt i hur en planerad miljö kommer att upplevas, och i lärprocesser för praktiska övningar, inom till exempel kirurgi och tung industri. AR (augmented reality) gör det möjligt att placera in virtuella objekt överlagrat på en verklig miljö. Inom RISE har vi arbetat med AR med t.ex. museum för att visa historiska platser, och för projektering av solpaneler på byggnader.

Sara Fallahi

Kontaktperson

Sara Fallahi

Enhetschef

+46 76 677 72 66

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.