Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hur man ersätter plast med fibrer från naturen

Om vi kunde ersätta så lite som 10 % av all plast som används runt jorden med fibrer från skog och jordbruk skulle det motsvara minst 25 millioner ton om året.

Inom expertområdet fibergjutning jobbar RISE för att utveckla lösningar som verkligen kan ersätta plast. Fibergjutning handlar om hur man kan skapa formade produkter av cellulosainnehållande fibrer, t ex vedfibrer men även fibrer från grödor. En klassisk produkt i detta sammanhang är äggkartongen, en enkel gjuten produkt som utmärkt löser uppgiften att skydda ägg. Samma kvalitet kan inte användas för att förpacka till exempel ost, kött eller elektronik.

Idag anses gjutna fiberprodukter vara en viktig komponent för att kunna minska vår användning av plast. Därför går idag utvecklingen snabbt och processerna utvecklas och producerar högre kvalitet än någonsin tidigare. Övergripande kan man säga att fibergjutning antingen är ”våt” – man formar sin produkt genom att suga fast fibrer från en suspension på ett nät. Den formade produkten torkas och pressas sedan i påföljande steg; eller torr där produkten formas ur ett löst bundet fibernätverk.

Centralt i arbetet med fibergjutning ligger förbättrad processekonomi, ökad kvalitet och bättre prestanda. Då det gäller processekonomi står hög produktionshastighet och lågt energibehov högt på listan. Kvalitet är viktigt för att få acceptans hos kunden och beror på saker som färg, ytegenskaper och mekanisk styrka. Prestanda handlar om att uppnå de skyddskrav som olika produkter ställer och då det gäller att ersätta plast i förpackningar kommer barriäregenskaperna då högt på listan.

Med vår unikt höga kompetens inom centrala områden som fiberkunskap, cellulosans kemi och egenskaper, papperstillverkning och konvertering är vi väl skickade att utveckla fibergjutningstekniken för framtidens produkter.

RISE erbjuder möjligheter att utveckla och testa ny koncept och kan i framtiden tillhandahålla tillgång till experimentell utrustning för gjutning samt utvärdering av produkter med avseende på

  • mekaniska egenskaper
  • fuktegenskaper
  • barriäregenskaper
  • mikrostruktur
  • nedbrytning/åldringsegenskaper
  • kemiska analys
  • återvinning

Kontaktperson

Fredrik Berthold

Dr

Läs mer om Fredrik

Kontakta Fredrik
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.