Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nytt utbildningsprogram ska stärka kompetensen i pappers- och massaindustrin

30 mars 2023, 10:45

Ett kunskapsglapp har vuxit fram inom pappers- och massaindustrin. Kompetenta medarbetare med djup kunskap inom papperskemi går i pension och företag har svårt att ersätta dem. RISE och KTH lanserar därför nu ett omfattande utbildningsprogram inom papperskemi. Programmet ska pågå i fem år med huvudsyftet att hjälpa pappers- och massaindustrin att stärka sin kompetens.

image received via email

BioFunChem-programmet startar i april 2023 och ska pågå i fem år. Programmet riktar sig till leverantörer och producenter inom den europeiska skogs-, pappers- och massaindustrin. Hittills har företagen Stora Enso, Billerud, UPM, SCA och Holmen anslutit. Viktiga delar i utbildningsupplägget är online-undervisning med tre olika svårighetsgrader, forskning om gröna kemikalier samt nätverksmöjligheter. Utöver basutbildningarna omfattar programmet en masterutbildning och två postdoktorplatser.

 - Programmets långsiktighet möjliggör för organisationer att fortlöpande och obegränsat erbjuda anställda en utbildningsplats. Det säkerställer att kunskapen implementeras i hela organisationen och därmed kommer finnas kvar oberoende av att enskilda personer slutar, säger Pia Wågberg, forsknings- och affärsutvecklingschef, avdelningen Massa, papper och förpackningar på RISE.

Ett av RISE huvuderbjudanden är att tillhandahålla infrastruktur för avancerad testning och utvärdering av teknik inom ett brett spektrum av forskningsområden. För deltagarna i utbildningsprogrammet kommer det finnas möjlighet att använda anläggningarna.

- Utbildningsprogrammet är ett utmärkt exempel på hur man kan kombinera forskning vid universitetet med kunskap från RISE och branschen, säger Lars Wågberg, professor i fiberteknik och expert inom papperskemi på KTH.

 

Kontakt:

Pia Wågberg, RISE

+46 10 228 45 97

pia.wagberg@ri.se

 

OM BIOFUNCHEM-PROGRAMMET

BioFunChem är ett samarbete mellan RISE och KTH som erbjuder organisationer omfattande utbildning inom papperskemi. Programmet sträcker sig över fem år och både föreläsningar och läromaterial kommer att finnas tillgängligt online för att deltagare ska kunna hoppa på programmet när som helst.

Programmet är indelat i tre kunskapsnivåer; ingenjörsnivå, magisternivå och forskningsnivå.

Utöver online-utbildningen kommer det en gång om året finnas möjlighet för deltagarna att arbeta praktiskt på test- och demonstrationsanläggningar hos RISE. Programmet kommer också att arrangera årliga fysiska möten för nätverkande mellan deltagande organisationer.

Programmet finansieras av de deltagande organisationern