Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Magnetiska sensorsystem, magnetisk analys och magnetiska nanopartiklar

En kombination av våra unika laboratorier, avancerad mätteknik och kunskaper om magnetism, magnetiska sensorsystem och magnetiska nanopartiklar gör det möjligt att utföra magnetisk analys, syntes av magnetiska nanopartiklar och karakterisering av olika magnetiska material samt designa unika skräddarsydda magnetiska systemlösningar.

DynoMag systemet för dynamisk magnetisk analys utvecklas och tillverkas vid RISE i Göteborg

Tillsammans med kunder från både stora och små företag samt akademi utvecklar vi magnetiska sensorsystem och hjälper till med magnetisk analys, partikelsyntes och karakterisering av magnetiska material – aktiviteter som inkluderar både grundläggande och tillämpad forskning.  Vi hjälper dig bland annat med att såväl mäta magnetfält som att detektera positioner, orienteringar, krafter, rörelser, läckage, närvaro av fordon eller till och med olika typer av biomolekyler i en vätska. 

Magnetisk analys och syntes av magnetiska partiklar

I den magnetiska analysen arbetar vi med statisk magnetisk karakterisering (VSM) och dynamisk magnetisk analys (AC-susceptometri). I denna analys kombinerar vi också experimentella resultat med magnetisk simulering och modellering för att förstå magnetiska system i detalj. Två exempel från vårat simulerings och modelleringsarbete är finita elementanalys och Monte-Carlo-beräkningar.

Genom att kombinera modellering och simulering med vår expertis inom magnetiska egenskaper, syntes av nanomaterial, mätteknik, elektronisk design och signalbehandling, har vi en unik plattform för att lösa svåra problem inom magnetiska system. Några av metoderna för magnetisk partikelsyntes finns upp till pilotsskala så som utfällningsmetod, hydrotermisk solvotermisk metod, sol-gel-metod och mekanokemisk malning. RISE har också ett brett utbud av instrument och kompetenser när det gäller ytkemisk karakterisering av magnetiska partiklar ner på nanonivå.

Design av magnetiska sensorsystem

För att designa dessa specifika magnetiska sensorsystem använder vi olika sensormetoder baserade på till exempel induktionsspolar, Hall-effekt, AMR, GMR, magnetoelastiska resonans (MER) sensorer och flux-gate sensorer. Vi har också dedikerade 3-axliga spolsystem för kalibrering och karakterisering av magnetiska sensorsystem och tillgång till ett magnetiskt skärmad rum. För kraftmätning använder vi också vår kunskap inom piezoelektriska material och piezoelektriska sensorer.

Utbildning och nätverk inom magnetism

Tack vare vår magnetiska expertis har vi också möjlighet att erbjuda specifika kurser för industri och akademi. Dessa kurser inkluderar områden som allmän magnetism, magnetiska material och magnetiska nanopartiklar. Vi har också ett stort internationellt nätverk inom magnetisk analys och magnetiska nanopartiklar som ytterligare stärker magnetanalysen och syntesarbetet.

Christer Johansson

Kontaktperson

Christer Johansson

Senior Expert

+46 72 723 33 21

Läs mer om Christer

Kontakta Christer
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.