Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Teknisk produktionsutveckling för livsmedeltillverkning

Med gedigen processteknikkompetens arbetar vi med resurseffektiv ny- och om-design av produktionslinjer för livsmedel. Inom denna expertis ingår även testbäddarna: Pilotproduktion av livsmedel och Cleaning Innovation. Våra mest framträdande kompetenser är vår förmåga att via extrudering utveckla nya livsmedel, förstå det komplexa samspelet mellan utrustning och livsmedel och vår förmåga och kapacitet att designa och producera prototyplivsmedel i tillräcklig mängd för vidare utveckling.

Inom denna expertis hanterar vi:

Design av livsmedelprocesser

  • Flexibla, skalbara och modulära tillverkningslinjer
  • Extrudering - Rekombination av livsmedelskomponenter
  • Processintensifiering
  • Digitalisering (industri 4.0 / Smart tillverkning)
  • Hygieniska anläggningar och processer

Tekniska aspekter på resurseffektivitet vid livsmedelsförädling

  • Energi och vatten
  • Bearbetningstid
  • Råvaror

Underhåll för säker livsmedelstillverkning

  • Effektiv process- och anläggningsrengöring (CIP, COP)
  • Benchmarking

Pilotproduktion av livsmedel

  • Bröd
  • Kött- och köttanaloger
  • Mejeriprodukter
  • Sjömat
  • Grönsaker
Lars Hamberg

Kontaktperson

Lars Hamberg

Forskare

+46 10 516 66 45

Läs mer om Lars

Kontakta Lars
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Test & demo

FORUM - Pilotproduktion av livsmedel

Nationellt unik anläggning genom kombinationen av personal och livsmedelsklassade lokaler med utrustning för tillverkning, produktutveckling inklusive produktions- och produktanalys.
Expertis

Extrudering

Extrudering är en etablerad processmetod inom livsmedelsindustrin. Extrudering används för att producera många olika livsmedelsprodukter som finns i våra butiker; snacks, frukostflingor, pasta och vegetariska köttsubstitut, och an…
Expertis

Rengöring och desinfektion

Blir det inte så rent som det borde? Vilka kemikalier eller material är bäst? Hur mäter man renhet? Hur kan man resursoptimera sin rengöringsprocess?
Test & demo

Effektiv, skonsam torkningsteknik

Internationellt stark torkningsteknologi som inkluderar konventionell torkningsteknik, kombinationsteknik såsom mikrovågsstödd lufttorkning, torkning med infrarödteknik mm. Torkning av t ex spannmål och andra livsmedelsråvaror, li…
Test & demo

Mikrovågs- och IR-värmning av livsmedel

Internationell spetsteknologi som inkluderar tubulär mikrovågsteknologi och kombinationstekniker inom bakningsteknologi, mikrovågsstödd volymsexpansion, torkning, temperering och frysning.
Test & demo

Superkritisk koldioxidextraktion

De olika förbehandlingsmöjligheterna inom testbädden och anläggningens storlek gör den unik på nationell nivå för grön extraktion av opolära ämnen till livsmedel (grön: utan organiska lösningsmedel).
Expertis

Återvinning av matavfall

Det matavfall som uppstår ska enligt nationella miljömål, och för bästa nytta, sorteras ut och hanteras separat. Enligt EUs paket för Cirkulär ekonomi ska källsortering av matavfall dessutom vara obligatoriskt och erbjudas alla me…
Expertis

Digitaliserat jordbruk

Digitalisering och robotisering har stor potential till ett mer hållbart, lönsamt, klimatsmart och fossiloberoende jordbruk. Vi har den djupa kompetens inom både teknik och jordbruk som krävs för att hitta lösningar som fungerar i…