Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Den uppkopplade Individen - Förstärkt och Personlig

Samhället och industri behöver utveckla kunskap att bedöma effekterna av en uppkopplad - jämfört med en icke-uppkopplad medborgare. Vi behöver också förstå både vilka värden och risker personalisering innebär.

Digitaliseringen förändrar hur aktörer interagerar och samarbetar med information (data). Ett sätt att beskriva detta skifte är som en övergång från massproduktion av Ford, till massanpassning av Dell och sen vidare till personalisering av Google. Den teknik som ligger bakom den digitala ekonomin möjliggör personligt skräddarsydda tjänster i massiv skala, gratis eller till låga priser i utbyte mot att människor delar information om sina liv, sina kroppar och sitt beteende, som sedan lagras, bearbetas och omvandlas till kontinuerliga förbättringar av produkter och tjänster. Detta innebär att hur personlig information används är en avgörande fråga för alla aktörer som agerar i den digitala ekonomin. Få aktörer har råd att inte vara inblandade.  

Det finns utmaningar för hur datainsamling ska kunna skapa bättre personsäkerhet och välbefinnande inom tex industri, sjukvård, sport, hälsa, kriminalvård, skola och transport. Individer som är uppkopplade genom väldesignade system leder till stärkta, säkrare och bekvämare situationer. Men samhället och industri behöver utveckla kunskap och förmåga att bedöma effekterna av en uppkopplad individ jämfört med en icke-uppkopplad medborgare. Vi behöver också förstå både vilka värden och risker uppkoppling och personalisering innebär. 

Vår expertis möter utmaningar och möjligheter hos konceptet den uppkopplade individen med ett transdisciplinärt förhållningssätt där sociala, samhälleliga, tekniska och rättsliga perspektiv diskuteras. Vårt mål är att skapa visioner och samtidigt belysa de risker digitaliseringen medför för individen.

RISE driver flera projekt där vi skapar prototyper för nya slags tjänster och upplevelser med individen i centrum.  Vi kombinerar designmetodik och teori med ett brett kunnande inom teknisk utveckling. Exempelvis tittar vi på hur upplevelsen och effektiviteten av tjänster inom hälsosektorn påverkas av nya AI lösningar. Vi undersöker vi hur individen påverkar cybersäkerheten i delandet av känslig industriell data. Vi experimenterar och bygger prototyper med sensorer och aktuatorer för en säkrare trafikmiljö och mer inkluderande dagligvaruhandel.

I vår metod ingår att arbeta nära slutanvändare, skapa samverkan mellan olika aktörer och att skapa samtal och visioner genom workshops, visualiseringar och genom att studera och diskutera relaterad litteratur.

Elsa Vaara
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Joshua Bronson

Kontaktperson

Joshua Bronson

Senior Researcher

+46 10 228 40 75

Läs mer om Joshua

Kontakta Joshua
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.