Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Viktigt steg mot totalförbud av PFAS-ämnen

08 februari 2023, 15:00

Nu har den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA antagit ett förslag om begränsad tillverkning och användning av PFAS-ämnen. I och med beslutet har Europa tagit ett stort steg mot totalförbud av tusentals syntetiskt framställda och hälsofarliga PFAS-ämnen.

- Det här förslaget innebär att PFAS-ämnen förbjuds som en grupp. Detta är mycket positivt då man på detta sätt kan bryta den onda cirkeln att ett PFAS-ämne förbjuds samtidigt som fler nya PFAS-ämnen dyker upp på marknaden, säger Tove Mallin, enhetschef på RISE.

Resultatet av tidigare förbud mot enskilda PFAS-ämnen har varit att nya liknande ämnen tagits fram, vilket har gjort effekten av förbuden begränsade, men det nya förslaget om ett mer omfattande förbud väntas medföra en större förändring. Sverige har varit med och drivit frågan om förbud mot PFAS sedan början av 2000-talet, då Kemikalieinspektionen inledde sitt arbete för att förbjuda ämnet PFOS. Det förbjöds år 2008.

RISE arbetar med frågan om PFAS-ämnen på flera sätt, bland annat genom projektet Testbed PFAS. Testbed PFAS drivs och finansieras av RISE, Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Fortifikationsverket. Här identifieras reningstekniker för PFAS-föroreningar och man utvärderar alternativa släckmetoder till brandskum innehållande PFAS. Nu är projektet inne på sitt sista år och resultaten har varit goda.

Under hösten 2022 genomfördes skarpa fältförsök i vattenverket i Tullinge, vilket bidrar till att det sedan 2011 stängda vattenverket snart kan återtas i drift. Under 2023 kommer Testbed PFAS att applicera nya reningstekniker på ett annat förorenat område.

- I våra framtida forskningsprojekt kommer vi bland annat fokusera på problem med PFAS i återvinningskedjan, exempelvis med utsläpp av PFAS på återvinningsanläggningar samt vid återvinning av batterier, säger Tove Mallin, enhetschef på RISE.

 

 

Presskontakt:

Tove Mallin, enhetschef RISE

Tove.mallin@ri.se, 010- 516 55 67

 

Läs mer om Testbed PFAS:

https://www.ri.se/sv/testbed-pfas

Fakta om PFAS-ämnen:

PFAS innefattar fler än 4700 syntetiskt framställda högflourerade ämnen som återfinns i allt från impregneringsmedel och skidvalla till stekpannor och brandskum. Anledningen till den utbredda användningen är ämnets smuts- och vattenavvisande egenskaper. Men eftersom PFAS är både svårnedbrytbart och lättrörligt i naturen sprids PFAS-ämnena med både vatten och luft. Det leder till stora föroreningar med risk för natur, mark och vatten samt för människor och djur.