Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Uppkopplade enheter skapar okända sårbarheter

04 maj 2023, 13:15

Centrum för Cybersäkerhet vid RISE pekar i två rapporter på de ökade risker som följer med allt fler uppkopplade enheter, i vårt vardagsliv och i energisystemet. De uppkopplade enheterna lagrar en stor mängd information, vilket gör det svårt att värna individens integritet och tillgodose samhällets behov av sekretess och säkerhet.

- Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder, men samtidigt befann vi oss år 2020 på plats 26 avseende cybersäkerhet enligt Internationella Teleunionens Global Security Index. I takt med att funktioner i samhället, ekonomiska värden och ytterst människors liv och hälsa knyts till sammankopplade system riskerar cyberangrepp att få allvarliga konsekvenser, säger Paola Lundén vid Centrum för Cybersäkerhet, RISE.

En central förutsättning för att uppkopplade enheter ska skapa värde är tillgången till detaljerad information och data om användare och/eller miljön den verkar i. Uppkopplade enheter kan utgöra såväl en måltavla som ett medel för att möjliggöra angrepp mot andra system. Kombinationen av mängden tillgänglig information, ofta dåligt skyddad, och dessa enheters beräkningskapacitet skapar möjligheter att identifiera, övervaka, avlyssna och spåra individer samt att kartlägga beteendemönster. På så sätt kan exempelvis viktiga organisationer och nyckelpersoner i samhället utsättas för riktade angrepp.

- RISE kompetens inom digitalisering, cybersäkerhet, AI och en mängd samhällsområden kan bidra till lösningar för att hantera dessa utmaningar, säger Björn Palmertz vid Centrum för Cybersäkerhet, RISE.

Rapporten ”Sakernas internet i en osäker tid” pekar på hur man kan bedriva ett aktivt förebyggande arbete för att minska riskerna. Från enkla åtgärder hos individuella användare till multilaterala överenskommelser om IoT-standarder och certifiering.

I rapporten ”Förslag på åtgärder för att möta cyberhot mot elsystemet” har RISE tittat närmare på cybersäkerheten för uppkopplade energiprodukter i elsystem och elmarknaden. I rapporten presenteras förslag på vad myndigheter och beslutsfattare, leverantörer och installatörer, samt inte minst den enskilde användaren, kan göra för att förbättra säkerheten.

 

Ladda ner och läs rapporterna:  www.ri.se/sv/centrum-for-cybersakerhet/publikationer

 

Presskontakt:

Björn Palmertz, RISE, bjorn.palmertz@ri.se