Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Pia Sandvik blir vd för Teknikföretagen

24 april 2023, 07:55

RISE vd Pia Sandvik har utsetts till vd för Teknikföretagen och tillträder det nya uppdraget senast 1 november. RISE har därför inlett processen för att rekrytera ny vd, under ledning av bolagets styrelse.

- Pia Sandvik har gjort en imponerande insats för att förverkliga visionen om ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut som driver innovation och stärker Sveriges konkurrenskraft. RISE har utvecklats till en aktör som är av mycket stor betydelse för svenskt näringsliv och samhälle. Det såg vi inte minst under pandemin då RISE snabbt ställde om och stöttade både myndigheter och företag. Styrelsen vill rikta ett stort tack till Pia och alla medarbetare för RISE starka utveckling och betona att bolagets strategi står fast. Vi önskar Pia lycka till i sitt nya uppdrag, säger Jan Wäreby, styrelseordförande RISE.

2016 startades RISE genom en sammanslagning av drygt 30 institut som tidigare ofta ägdes av svensk industri. Både staten och de tidigare industriägarna såg möjligheten att kraftsamla och skapa ett internationellt konkurrenskraftigt institut med god förmåga att utvecklas och snabbt ställa om sin verksamhet efter näringslivets och samhällets nya behov. Med en samlad organisation och en gemensam ambition var avsikten att stärka Sverige som innovationsland, och säkra ett försprång i den globala konkurrensen. Tack vare Pia Sandviks ledarskap har den visionen nu förverkligats.

- Det har varit en otrolig resa. Ett 30-tal institut slogs samman 2016 och idag är ett vi ett starkt forskningsinstitut som är en självklar del i det svenska ekosystemet för forskning och innovation.  Vi är med i spetsen av utvecklingen inom bland annat elektrifiering, digitalisering, hälsa, bioekonomi och samhällsberedskap. Vi på RISE har gjort ett enormt arbete under dessa år. Fundamentet är lagt och potentialen är fortsatt mycket stor. Sverige behöver verkligen ett starkt forskningsinstitut. Det är med stor stolthet över vad vi åstadkommit tillsammans jag nu går vidare till rollen som vd för Teknikföretagen, säger Pia Sandvik, vd RISE.