Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bilprovningen förvärvar Svensk Maskinprovning AB

03 maj 2023, 11:06

Svensk Bilprovning förvärvar Svensk Maskinprovning AB (SMP) från RISE. SMP passar mycket väl in i Svensk Bilprovnings verksamhet och RISE koncernledning och styrelse har därför gett klartecken till affären.

- Vårt uppdrag är att stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft. SMP är en viktig aktör för många och vi har gjort bedömningen att Svensk Bilprovning är en mycket lämplig ägare med resurser och kompetens att utveckla SMP:s verksamhet, säger Pia Sandvik, VD RISE.

SMP erbjuder tjänster inom maskin- och miljösäkerhet och är ackrediterat för besiktning av alla entreprenadmaskiner, lyftanordningar, portar och hissar. Därtill utför SMP miljökontroller, certifiering och provning. Affären betyder att hela SMP:s verksamhet och alla medarbetare övergår till Svensk Bilprovning. SMP har cirka 85 medarbetare och huvudkontor i Lund. För besiktning finns en rikstäckande fältorganisation.

- Vi känner oss nöjda med affären och är glada över att förvärva SMP som vi redan har ett stort förtroende för, men också ser en stark potential i att kunna fortsätta utveckla. Bilprovningen är inne i en expansiv fas och förvärvet känns som ett naturligt nästa steg i vår tillväxtstrategi. Det gör oss betydligt mer konkurrenskraftiga, säger Bilprovningens vd Niklas Stragne.

Förvärvet förväntas slutföras senast första juni 2023.

PwC Sverige har agerat finansiell rådgivare och WSA LAW har agerat juridisk rådgivare i transaktionen.