Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Meddelandeserien: 100 år av maskin­provning

Gillar du äldre maskiner och redskap för jord- och skogsbruk? I databasen för Meddelandeserien kan du söka bland över 3 435 rapporter på maskinprovningar som genomförts under åren 1898 till 1995.

Meddelandeserien är en unik samling lantbruks-, skogsbruks- och maskinhistoria som speglar mekaniseringen inom lantbruks- och skogsbruksarbetet under nästan 100 år. Som brukare av skog, jord och mark kunde man länge dra nytta utav att prenumerera eller köpa lösnummer av den så kallade Meddelandeserien. Denna gav lantbrukare tillgång till information om maskin- och redskapsprovningar som genomfördes på Maskinprovningarnas anläggningar i Alnarp/Malmö, Ultuna/Uppsala och Röbäcksdalen/Umeå.

Digitaliserad skattkammare

Idag är meddelandeserien digitaliserad för att göra rapporterna tillgängliga och sökbara för allmänheten och alla som har intresse av dess innehåll. Digitaliseringen har varit möjlig genom stöd av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien via SLO-fonden och Stiftelsen svenska lantbrukarnes olycksfallsförsäkringsbolags fond och genomfördes av före detta SMP Svensk Maskinprovning, som idag är en del av RISE. Meddelandeserien finns även arkiverad i fysisk form hos Riksarkivet.

Ta dig till databasen för meddelandeserien

100 år och 37000 sidor av maskinprovning

Serien medfinansierades till stor del av staten med hjälp av driftsbidrag, men själva beställningarna av provningarna utgjordes av tillverkare och importörer som ofta använde materialet i sin marknadsföring. Under Meddelandeseriens nästan 100 år av existens har det samlats dokumentation över cirka 3800 enskilda provningar på över 5000 maskiner som i sin tur genererat över 37 000 sidor av information.

Indexering för sökbarhet

+

Grupperingar i meddelandeserien

+
Mattias Hansson

Kontaktperson

Mattias Hansson

Säljare

Läs mer om Mattias

Kontakta Mattias
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.