Kontaktperson
Johanna Eckardt
Forskare
Kontakta JohannaFör att utveckla livsmedel och andra mjuka material med önskad textur behöver vi ofta förstå hur de går sönder när vi tuggar, skär, trycker eller drar isär dem. Genom brottester kan man få ett mått på saftighet, mörhet och krispighet och därmed hjälpa företag att ta fram produkter med rätt konsistensegenskaper och ökad konsumentacceptans.
RISE har avancerade mekaniska metoder för att undersöka hur mjuka material reagerar på krafter som tryck, drag (dragprovning) eller skärning. Med dessa tester kan vi bestämma viktiga texturrelaterade materialegenskaper som:
Vi arbetar med många olika typer av material – från geléer och mejeriprodukter till snacks och växtbaserade köttanaloger. Genom cykliska kompressionstester kan vi även efterlikna tuggning och mäta hur saftighet eller struktur förändras över tid. Vi kan också mäta töjviskositet genom “hyperbolic contraction flow”med samma utrustning – en metod som lämpar sig för smälta eller formbara livsmedel där traditionell reometri inte räcker till, eller för att få ett mått trådighet och slemmig munkänsla.
Exempel på vanliga brottester vi utför:
Alla tester utförs med ett högprecisionsinstrument, Instron 68SC-5 (noggrannhet ner till 0,01 N) där vi ofta har anpassade fixturerna för att matcha provets form, funktion och användningsområde. Tillsammans med industri och forskningspartners omvandlar vi resultaten till bättre produktupplevelser.
Se videon med exempel från vår labor om brottester:
Fracture testing of food and other soft matter, mini hydraulic press
Mer allmänt om reologi: