Kontaktperson
Karin Morell
Projektledare
Kontakta Karin
RISE Biodiversitetsdatabas för livsmedel beräknar livsmedels påverkan på biologisk mångfald från markanvändning, vattenanvändning och klimatförändringar. Databasen är en motsvarighet till RISE Klimatdatabas för livsmedel och har såväl liknande användningsområden som målgrupp.
Databas som beräknar påverkan på biologisk mångfald!
Kopplingen mellan klimat och livsmedelsproduktion är väl belagd och vi har sedan länge kunnat räkna med koldioxidekvivalenter. För andra miljöpåverkanskategorier, och särskilt biologisk mångfald, saknas standardiserade sätt för att bedöma påverkan från olika produkter och processer. Tillsammans med projektpartners från industrin och en stor referensgrupp med representanter från hela livsmedelskedjan, har RISE utvecklat en LCA-baserad databas som mäter påverkan på biologisk mångfald från olika livsmedel med olika ursprung. Fokus ligger på livsmedel som konsumeras i Sverige, vilket inkluderar såväl produkter från det svenska jordbruket som importerade livsmedel.
Hur kan biodiversitetsdatabasen användas?
Användningsområden för biodiversitetsdatabasen inkluderar:
Biodiversitetsdatabasen leasas av RISE, som en del av RISE Hållbarhetsdatabas eller för sig. Kontakta oss för mer information!
Det finns flera utmaningar kvar att lösa
Biodiversitetsdatabasen är utkomsten av två FORMAS-finansierade forskningsprojekt i följd. Vi har utgått från dagens rekommenderade LCA-metoder och inkluderar påverkan från markanvändning, vattenanvändning och klimatförändringar. För ett mer komplett avtryck behöver vi även integrera metoder för att uppskatta påverkan från bekämpningsmedel (ekotoxicitet) och övergödning, där det finns stora utmaningar kopplat till datatillgänglighet. Vi kommer att fortsätta utveckla databasen och utdragen kommer att uppdateras årligen.
fPDF är ett mått på biologisk mångfald. PDF står för Potentially Disappeared Fraction och beskriver den potentiella artförlusten orsakad av mänsklig markanvändning jämfört med en naturlig referenssituation. Eftersom PDF-resultaten per kilo livsmedel blir väldigt små (ofta upphöjt till minus 15), så uttrycker vi resultaten som femto-PDF (fPDF).
Logga in/Skapa konto
För att använda Biodiversitetsdatabasen måste du skapa ett konto: https://www.biodiversitetsdatabasen.se/
Bakgrundsinformation
En beskrivning av hur databasen har byggts upp – vilka metoder som använts, antaganden som gjorts och vilka dataunderlag som ingår finns i en RISE rapport
Coaching
Vill du ha hjälp med att komma igång med biodiversitetsberäkningarna? Vi erbjuder coaching på timbasis, du kan t.ex. få hjälp med det praktiska kring databasen, hur du kan använda och tolka resultaten, eller mer fördjupad kunskap kring biologisk mångfald, jordbruk och livsmedel. Kontakta oss så kan vi berätta mer!
RISE Biodiversitetskalor för livsmedel
För att underlätta för tolkning av resultaten har vi utvecklat skalor som visar var som är hög respektive låg påverkan inom olika livsmedelsgrupper. Dessa är integrerade i utdragen. För information och ett smakprov - se dokumentet nedan.
RISE Biodiversitetskalor för livsmedel v1.0 (pdf, 189.93 kB)