Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Bild på Gunnar Westin

"RISE uppgift är att göra skillnad i vår omvärld – och det gör vi"

På RISE arbetar 3000 problemlösare med samhällets viktigaste utmaningar. En av dem är Gunnar Westin, gruppchef på Processum. Enheten jobbar med nya processer för att förädla skogliga råvaror och sidoströmmar – och se till att de också kommer ut på marknaden.

Ett drömuppdrag för Gunnar Westin innebär inte ett specifikt uppdrag utan alla de gånger när han och hans team hittar just de idéer som har riktigt stor potential och får vara med på hela resan. Det bästa är att det händer hela tiden.

– Det som driver mig är att få ut så mycket som möjligt av de resurser vi har. Med det menar jag att vara duktiga på vilken typ av resultat som förflyttar innovationer så att de blir verklighet. I de tidiga samtalen med våra kunder ska vi proaktivt kunna föreslå insatser som får stort genomslag för deras utveckling. Med den kompetens vi har på avdelningen och inom RISE i stort har vi goda möjligheter att korta bra idéers väg till kommersialisering, vilket alla tjänar på – både samhället, bolagen och vi. RISE uppgift är att göra skillnad i vår omvärld – och det gör vi, säger Gunnar Westin.

Hela vägen från idé till produkt

Ett exempel på det är RISE samarbete med företaget C-Green som utvecklat en helt ny teknik för att omvandla blött biomassaslam till en kolprodukt som bland annat kan användas till jordförbättring och biobränsle.

– Det som verkligen var anmärkningsvärt var hur snabbt det gick – på fem år gick man från idé till färdig produkt. Vi var med hela vägen och kunde göra skillnad för dem med de forskare och den miljö vi har hos oss. Bland annat driftade vi deras testanläggning, berättar Gunnar Westin.

Något som jag uppskattar mycket hos RISE som arbetsgivare är möjligheten att kunna göra förflyttningar och prova nya saker utifrån vad man drivs av.

En arbetsgivare som skapar möjligheter

Sedan tre månader tillbaka är han tillförordnad gruppchef för Processums bioteknikgrupp på RISE i Örnsköldsvik. Innan dess var han enhetschef för en annan del av avdelningen som jobbade med process- och systemanalyser.

– Något som jag uppskattar mycket hos RISE som arbetsgivare är möjligheten att kunna göra förflyttningar och prova nya saker utifrån vad man drivs av. Det är en möjlighet som jag använt väl under mina år på RISE och som gjort att jag fått jobba med många olika saker som intresserar mig, säger Gunnar Westin.

Hans resa hos RISE började redan 2009 när han läste till civilingenjör och gjorde sitt examensarbete på Processum. Sedan dess har han haft roller som affärsutvecklare, ingenjör, projektledare och olika chefspositioner.

– I min nuvarande roll som gruppchef ligger mycket fokus på de frågor som följer med personalansvaret och de strategiska frågorna för Processum. Men jag gillar kundkontakterna och att vara operativ också och har behållit en del av de bitarna också, berättar Gunnar Westin.

Ny satsning höjer nivån

Sedan han började på Processum har det hunnit hända en hel del också på personalsidan. Då var de ungefär tio medarbetare. Idag är man tio bara på biotekniksidan och närmare 40 personer totalt.

– Snart blir vi ännu fler. Idag tog vi första spadtaget till den nya pilothallen som vi ska fylla med ny test- och demoinfrastruktur, speciellt inom bioteknik och kemi. Det är en jättestor investering som kommer att innebära en stor skillnad för oss och som gör att vi kan höja nivån ytterligare, säger Gunnar Westin.

Fakta om Gunnar

Har förutom sin civilingenjörsexamen också en examen i psykologi.

Älskar musikaler. Har sett 28 Broadwayshower på plats i New York.

Drivs av att vara med och kommersialisera goda idéer.

JOBBA HOS OSS

På RISE arbetar över 3 000 kollegor som tillsammans bidrar till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. Vill du bli en av oss? 

Lediga jobb

Se fler intervjuer

Livet på RISE