Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

“Jag vill göra nytta för människor med min AI-forskning”

Forskning inom artificiell intelligens efterfrågas allt mer. Olof Mogren på RISE utvecklar maskininlärning och deep learning till allt från att förutsäga blodsocker för typ 1-diabetiker till att hjälpa modeföretag att förutse kommande trender.

Olof Mogren arbetar på RISE kontor i Göteborg där han forskar renodlat på AI. Detta är ett område som växer stort inom RISE och man är därför ständigt på jakt efter fler kollegor med intresse och kunskap inom området.

– Vårt fokus ligger på maskininlärning och deep learning, vilket innebär att vi jobbar med de kanske roligaste och häftigaste teknikerna som finns i dag. Det här är teknik som bland annat används i självkörande bilar och i de assistenter som vi ser i våra mobiltelefoner som till exempel Siri och Google Assistant.

Olof, som har disputerat inom deep learning, känner att forskningsinstitutsvärlden är en plats där han kan göra det han tycker är kul, samtidigt som det också är där han kan göra mest nytta. För honom är det viktigt att använda det han lärt sig för att göra gott för människor.

– Med vår forskning kan vi exempelvis hjälpa precisionsmedicinen. Det finns bland annat exempel på när man använder deep learning för bildanalys för att klassificera cancertumörer och man kan, som vi har gjort i ett projekt, även använda det för att förutsäga blodsocker på typ 1-diabetiker, säger han och fortsätter:

– Vårt jobb handlar också om att stärka svenska företags konkurrenskraft. Exempelvis är vi involverade i ett projekt där vi jobbar tillsammans med företag i modebranchen med att analysera foton och text som dyker upp på sociala medier för att på så sätt ta reda på vad som kommer att bli trendigt framöver.

Vilken är din favoritinnovation?

– Skriftspråket. Man tror att det först uppfanns i Mesopotamien för drygt 5 000 år sedan och det ligger till grunden för mycket av vårt vetande och vår kultur idag.

JOBBA HOS OSS

På RISE arbetar över 3 000 kollegor som tillsammans bidrar till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt samhälle. Vill du bli en av oss? 

Lediga jobb

Se fler intervjuer

Livet på RISE

Olof Mogren

Kontaktperson

Olof Mogren

Senior Researcher

+46 70 396 96 24

Läs mer om Olof

Kontakta Olof
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.