Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Digitalt verktyg hjälper elever att inte bli lurade på nätet

Alla kan luras av falska nyheter på nätet. Med verktyget Nyhetsvärderaren får elever träna på källkritik. Studier visar att de eleverna som arbetat med Nyhetsvärderaren bättre kan skilja på falska och sanna nyheter, bilder och filmer på digitala kanaler och i sociala medier.

Forskning om källkritik visar att det är svårt att tolka nyheter rätt, det är därför viktigt att lära sig om källkritik och utveckla sin källkritiska förmåga i tidig ålder

– I skolan får man lära sig om källkritik och vi ville ytterligare bidra till att barn kan skilja på falska och sanna påståenden i digitala kanaler genom att utforska och ta fram ett hjälpverktyg och ett arbetssätt för att lättare diskutera källkritik i grupp, säger Nina Lemon, interaktionsdesigner på RISE.

”Det finns ett behov av att arbeta med källkritik”

Verktyget och den vetenskapliga utvärderingen ingår i forskningsprojektet Nyhetsvärderaren som är ett samarbete mellan RISE, föreningen Vetenskap och Allmänhet samt Uppsala universitet. RISE ansvarade för design och utveckling av verktyget. Nyhetsvärderaren lanserades under våren 2021 och ett vidare arbete med 200 elever genomfört av Uppsala universitet visade att de elever som använt Nyhetsvärderaren ökade sin förmåga att avslöja falska nyheter.

– Responsen under projektets gång och nu efter lanseringen har varit positiv. Det är tydligt att det finns ett behov av att arbeta med källkritik, säger Nina Lemon.

Det är tydligt att det finns ett behov av att arbeta med källkritik

Hantera nyheter som professionella faktagranskare

Det bästa sättet att avgöra om nyheter går att lita på eller ej är att följa vissa vetenskapliga principer och hantera nyheter på samma sätt som professionella faktagranskare. Det räcker alltså inte att läsa nyheten noggrant eller att klicka sig vidare på samma sajt. För att avgöra trovärdigheten måste man lämna sidan och hitta andra uppgifter på andra webbplatser. Att avgöra trovärdigheten på en nyhet kan verka enkelt, men det krävs fokus och erfarenhet för att ingående granska en nyhet.

Politiska budskap

Den första versionen av Nyhetsvärderaren testades av tusentals elever i Forskar Fredags årliga massexperiment redan 2017. Året därpå släpptes en vidareutvecklad version som ungdomar runt om i Sverige använde för att granska nyheter i sina olika flöden, så som Instagram, Facebook och nyhetssidor, inför valet 2018. Den kallades Nyhetsvärderaren val-special.

– 2021 lanseras nu en ny version av Nyhetsvärderaren. Och det dröjer inte länge innan vi återigen kommer få stora mängder politiska budskap i våra digitala flöden. Här kan Nyhetsvärderaren spela en viktig roll, säger Nina Lemon.

Läs mer om nyhetsvärderaren: https://nyhetsvarderaren.se/