Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Zound Industries

Design för cirkularitet ger elektronikprodukter och material längre livslängd

Zound Industries designar, utvecklar, marknadsför och säljer hörlurar och högtalare under varumärkena Marshall, Urbanears och adidas. Elektronik är ett utmanande men väldigt viktigt område när det kommer till att få till hållbara cirkulära lösningar. Zound Industries är i början av sitt arbete med att implementera design för cirkularitet och har som mål att förlänga livslängden på produkter och material, bland annat genom att underlätta reparationer och batteribyten men också genom att använda återvunna material.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Sedan starten har Zound Industries satsat på att skapa ikoniska produkter med fantastisk design som man vill använda länge. De förbättringar vi arbetar med nu handlar mycket om att förlänga livslängden på produkterna, exempelvis genom att underlätta för reparation och säkerställa att mjukvaran kan uppdateras. Vi övergår också till att använda mer och mer återvunnet material i såväl produkt som förpackning, säger Anna Forsgren, hållbarhetsspecialist på Zound industries.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Vi är i början av en viktig resa där vi hittills främst fokuserat på konstruktionsplast, och där vi nu breddar oss till fler material, hela produktens livslängd, cirkulära affärsmodeller och till att få med hela organisationen i arbetet. Några exempel på steg vi tagit är att vi nu har ett antal produkter där vi antingen underlättat för reparation genom att placera kablarna lättillgängligt, använt återvunnen plast eller förbättrat batterilivslängden med hjälp av s.k. ”eco-charging”. Allt för att förlänga livslängden hos produkter och material. 

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Ge inte upp när vissa säger att det inte går! När vi exempelvis ville börja använda återvunnen plast i hörlurar fick vi höra av många att det inte skulle gå i produkter med så höga krav på design, kosmetik, färgmatchning, kvalitet och utan giftiga ämnen.  Men vi har hittat bra leverantörer, som vi visserligen behövde lägga mer resurser på först för att försäkra oss om att de uppfyller våra krav. Men vi har på köpet lärt oss mer om materialen, produktionsmetoderna och att det faktiskt inte behöver bli dyrare. Dessutom hoppas vi kunna bidra till en ökad efterfrågan på återvunnen råvara. 

Cirkulära kartan

Zound Industries är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Expert cirkulära affärsmodeller

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.