Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

Tel +46 72 208 93 60

E-post josefina.sallen@ri.se

Ort Göteborg

Enhet Sustainable Business (104206)

Jag har en bakgrund i bland annat bygg-, kemi- och fordonsindustrin. Mitt arbete på RISE handlar om att få omställningen från en linjär till en cirkulär ekonomi att gå fortare än i dag. (Om du vill veta mer om vad cirkulär ekonomi är berättar jag om det här (https://youtu.be/SVxbnGR3NOc)

Ända sedan industrisamhällets genombrott har vi fått lära oss att ekonomiska värden skapas genom att producera och sälja saker som sedan slängs bort. I dag vet vet vi genom forskning att cirkulära affärsmodeller är lika lönsamma eller lönsammare än linjära. Det vill jag få näringslivet att upptäcka.

Mina viktigaste uppdrag är att:
• Hitta och presentera exempel på företag som gjort sin verksamhet resursmässigt hållbar. Det handlar om allt ifrån klädproducenter till möbeltillverkare till aktörer inom fordonsbranschen. Några av dem hittar du på Cirkulära Kartan. https://cirkularakartan.ri.se/
• Utveckla och fördjupa omställningsarbetet. Många i näringslivet gör bra saker redan idag och med rätt kunskap kan de göra ännu mer. Den kunskapen finns hos oss på RISE.
• Hjälpa till med att hitta exakt de verktyg, personer och nätverk inom och utanför RISE som företagen behöver.

Förr eller senare kommer vi att tvingas ändra vårt sätt att konsumera. RISE ger företag en fantastisk möjlighet att göra detta nu, på ett kontrollerat och smart sätt. Genom att utnyttja vårt stora nätverk av forskare, kommunikatörer, affärsutvecklare med flera får företag chansen att utveckla och realisera en hållbar affärsmodell som dessutom kan få dem att tjäna mer pengar än idag.

Relaterat