Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

P-märkning av luftfilter

P-märket är en certifiering för luftfilter avsedda för ventilationsanläggningar inom grupperna ISO ePM1, ISO ePM2.5 och ISO ePM10. P-märket är RISE eget kvalitetsmärke, som åter¬finns på ett stort antal produkter och tjänster, varav luft¬filter är en.

Syfte

P-märkningen är ett sätt att visa hur krav i svenska byggregler och frivilliga krav uppfylls. P-märkning av luftfilter är ett frivilligt åtagande som innebär att filtrens kvalitet kontrolleras av en oberoende part vilket bidrar till att kundernas förtroende för produkten ökar.

Metod

P-märkningen baseras på certifieringsregel CR055 ”Luftfilter för ventilationsanläggningar”. För att ett luftfilter ska få P-märkas måste det först typprovas med avseende på begynnelsetryckfall och filterklass enligt ISO 16890, energiförbrukning enligt Eurovent 4/21 samt långtidsegenskaper som utvärderas under tre månader med avseende på avskiljningsgrad.

Dessutom ställs krav på att tillverkaren har ett fungerande kvalitetssystem för sin produktion. Tillverkarens egenkontroll övervakas; ett avtal tecknas med RISE om fortlöpande kontroll och därefter utförs varje år en extern kontroll hos tillverkaren inklusive provuttag för provningar enligt ISO 16890.

Leveranser

Vid uppfyllande av krav i certifieringsregeln kan ett certifikat ställas ut och filtret får därefter märkas med P-märket. Certifikat kan omfatta en produktgrupp, även benämnt produktfamilj, och kan således innefatta fler artiklar än den som är provad. Certifikatet är giltigt i fem år och kan därefter förnyas för ytterligare fem-årsperioder.

Mer information

Beställning

Kontakta oss för en offert, alternativt fyll i beställningen via länken och skicka till certifiering@ri.se


Fakta

Tjänst

P-märkning av luftfilter

Certifiering

Certifiering byggprodukter

Område

Certifiering

Standarder

Certifieringsregel CR055

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

Enligt offert, vanligen minst 6 månader

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Mer information


Charlotte Ehn

Kontaktperson

Charlotte Ehn

Certifieringsingenjör

Läs mer om Charlotte

Kontakta Charlotte
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.