Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kompetensprövning för laboratorier

Vill du veta hur resultaten från ditt laboratorium förhåller sig till resultat från andra lab? Vår kompetensprövning ger möjlighet att utvärdera labbets kemiska analyser av massa, lignin och processvätskor.

Syfte

Kompetensprövningen är en jämförelse mellan flera laboratorier, vilket ger en återkommande och objektiv bedömning av kvaliteten på det egna laboratoriets analyser och arbetssätt.

För kemiska analyser av prover från bioraffinaderiet finns det sällan referensmaterial eller standardsubstanser som kan användas för kalibrering. Genom provning hos flera laboratorier får man istället fram ett robust medelvärde som utnyttjas vid utvärderingen.

Metod

RISE erbjuder kompetensprövning av kemiska analyser för massa, processvätskor och lignin. Mer än 40 parametrar ingår i prövningen och man väljer själv vilka man vill delta i utvärdering av. RISE distribuerar prover och deltagarna analyserar dessa med hjälp av valfri metod, och rapporterar resultat.

Leveranser

Resultaten sammanställs i en rapport där deltagarna är avidentifierade. Varje deltagare tilldelas ett ID-nummer och kan på så vis hitta sina egna resultat i rapporten.

Mer information

Arbete på lab av Anders Reimann

Sista anmälningsdag till denna omgång är den 21 juli, 2023. Proverna kommer att distribueras efter 8 september 2023 och tidsfristen för rapportering av resultaten är den 27 oktober 2023.  

Tjänst

Kompetensprövning för kemiska analyser av massa, lignin och processvätskor

Standarder

För varje egenskap beräknas ett tilldelat värde (robust medelvärde) med hjälp av robust statistik (algoritm A i ISO 13528). Genom att använda den här metoden behöver extremvärden inte tas bort eftersom alla värden skalas baserat på deras avvikelse från medianvärdet. Genom att använda samma algoritm kommer osäkerheten för det tilldelade värdet (robust standardavvikelse) att bestämmas.

Därefter tilldelas varje deltagare en prestationspoäng (z-poäng) för varje testad egenskap baserat på avvikelsen från det tilldelade värdet och osäkerheten för det tilldelade värdet.

Pris

Se "mer information"

Leveranstid

Prover skickas ut i början av hösten och resultaten rapporteras i december.

Mer information

IPT2023_Infosheet.pdf (pdf, 339.82 kB)


Anders Reimann

Kontaktperson

Anders Reimann

+46 10 228 46 39

Läs mer om Anders

Kontakta Anders
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Sofia Regnell Andersson

Kontaktperson

Sofia Regnell Andersson

Forskare

+46 76 876 71 60

Läs mer om Sofia

Kontakta Sofia
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.