Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av vinklar vid riksmätplats

Riksmätplatsen för längd- och dimensionsmätteknik erbjuder kalibrering av både fasta och visande vinkelmätdon, så som anslagsvinklar, vinkelhakar, rätvinkelnormaler av diabas eller stål, gradskivor, universalvinkelmätare, vinkelmätare, vattenpass och klinometrar.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle.

Metod

Kalibrering av rätvinkelnormaler utförs upp till 500 mm. Kalibreringen görs mot en normalvinkel på planskiva. Visande mätdon som gradskivor, universalvinkelmätare, digitala vinkelmätare/vattenpass kalibreras, beroende på mätområde, med sinuslinjal och passbitar alternativt indexeringsbord. Noggranna lutningsmätare från 0,001 mm/m kalibreras på en sinuslinjal av diabas med en laserinterferometer som referens.

Leveranser

Resultatet rapporteras i ett digitalt kalibreringsbevis på svenska eller engelska som anger att kalibreringen utförts vid en riksmätplats.

Beställning

Beställning skickas till risekalibrering@ri.se, eller genom förfrågan via ärendehantering i vår kundwebbplats för kalibrering.

Kundwebbplats för kalibrering

Fakta

Tjänst

Kalibrering av vinklar vid riksmätplats

Instrument

Vinklar

Storhetsområde

Längd och geometri

Område

Kalibrering, Metrologi och mätteknik

Leveransnivå

Riksmätplats

Pris

Pris vid förfrågan.

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Agneta Jakobsson

Kontaktperson

Agneta Jakobsson

Ställföreträdande teknikområdes ansvarig

Läs mer om Agneta

Kontakta Agneta

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Marianne Äremann

Kontaktperson

Marianne Äremann

Tekniskt ansvarig

Läs mer om Marianne

Kontakta Marianne

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.