Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av tid och frekvens via GPS vid riksmätplats

Riksmätplatsen för tid och frekvens erbjuder kalibrering av tid och frekvens via GPS.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle. 

Metod

För mer noggrannare tid- och frekvensnormaler erbjuder vi en on-site kalibrering som utnyttjar satellitsystemet GPS som mellanreferens. Mätningen kräver en installation hos kunden av utrustning för mottagning och lagring av mättdata från GPS.

Mätmetoden kallas GPS Common-View och liknar den som RISE använder sig av för att erhålla internationell spårbarhet.

Vi har också resurser för att verifiera och kalibrera olika typer av GPS- och GLONASS-mottagare med avseende på tidssynkronisering och positionering.

Metoden går ut på att kalibrera en frekvensnormal eller klocka (DUT) relativt UTC(SP) genom samtida mätningar mot GPS-satelliter hos kunden och på RISE. Genom att observera mot gemensamma satelliter försvinner stora delar av de gemensamma mätfelen vid differentiering. Förändringar i de tidintervall som erhålls [UTC(SP) - DUT] ger dessutom en uppskattning av frekvensen hos DUT relativt UTC(SP).

All instrumentering som behövs (GPS-mottagare, tidintervallräknare och dator) kan levereras av RISE.

Leveranser

Mätvärden tagna hos kunden överförs lämpligen via Internet automatiskt till RISE. Beräkningen hos RISE görs även den automatiskt och resultaten skickas därefter t ex över e-post till kunden. Hur ofta resultat skickas bestäms i samråd med kunden, men kan i princip ske dagligen. Noggrannheten för en frekvensbestämning vid en medelvärdesbildning under ett dygn är bättre än ±1E-13, men beror på egenskaper hos DUT.

Beställning

Beställning skickas till risekalibrering@ri.se, eller genom förfrågan via ärendehanteringen i vår kundwebbplats Kalibrering

Kundwebbplats för kalibrering

Fakta

Tjänst

Kalibrering av tid och frekvens via GPS vid riksmätplats

Storhetsområde

Tid och frekvens

Område

Kalibrering, Metrologi och mätteknik

Leveransnivå

Riksmätplats

Fältmätning

Tillgänglig

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Installation av utrustning krävs.

Kontakt

Kontakt för kalibrering

+46 10 516 51 01

Skicka meddelande
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Kenneth Jaldehag

Forskare

+46 10 516 54 08

Läs mer om Kenneth

Kontakta Kenneth
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Expertis

Riksmätplatsen för Tid och frekvens

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina Riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.
Område

Metrologi och mätteknik

Mätningar görs över hela världen, inom alla branscher. Oftast mäter man för att kunna fatta beslut eller kontrollera något. Det kan vara beslut om en åtgärd men det kan också vara ett automatiserat beslut i ett styr- och reglersys…
Tjänst

Kalibrering - vi samordnar

Kalibrera alla dina mätdon på ett och samma ställe. RISE har en samordningsfunktion inom Kalibrering för Er som kalibreringskund. Genom denna tjänst kan vi på ett enklare sätt tillgängliggöra vårt utbud av kalibreringstjänster så …
Tjänst

Kalibrering av tidtagarur vid riksmätplats

Riksmätplatsen för tid och frekvens erbjuder kalibrering av alla typer av tidtagarur.
Expertis

Position, navigation och tid

Teknikutvecklingen i samhället går allt snabbare. Bestämning av position, navigation och tid ingår i det dagliga livet oavsett om man köper en bussbiljett, handlar mat, kommunicerar via mobiltelefon eller letar efter en adress och…

Riksmätplatsverksam­heten vid RISE och vårt uppdrag

RISE är Sveriges NMI (Nationellt Mättekniskt Institut) och ansvarar enligt svenska författningen genom sina riksmätplatser för de centrala mätstorheterna i det internationella systemet för måttenheter, SI.