Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

In vitro-modell EpiIntestinal

Rise erbjuder in vitro-analys för att studera interaktioner mellan tunntarm och substanser eller mikrobiota.

Syfte

Vi erbjuder in vitro-modellen EpiIntestinal för att studera tunntarm:

EpiIntestinal (MatTek Corporations) är en in vitro-modell baserad på humana primärceller från tunntarmen. Modellen simulerar en mänsklig tunntarm, där man kan studera bland annat upptag av ämnen från tarmen, upptagsmekanismer, inflammatorisk respons i tunntarmen, genuttryck, cytokinfrisättning, toxicitet och interaktioner med mikrobiota.

För att kunna studera till exempel biotillgänglighet av potentiella läkemedel eller effekter av probiotika är detta en modell att föredra då det är ett enkelt verktyg med möjlighet att undersöka många prover på en gång för att snabbt kunna välja ut potentiella kandidater att ta vidare i utvecklingen. Modellen är mer jämförbar med den mänskliga situationen än vad den äldre Caco2-modellen är och har visats korrelera bättre med kliniska data med avseende på upptag.

Vi hjälper er gärna välja vilka parametrar som är intressanta för er och anpassar studiedesignen, med avseende på koncentrationer, kontroller och exponeringstid, efter era frågeställningar.

Att utvärdera substanser eller mikrobiota in vitro innan man går vidare till in vivo sparar både försöksdjur och pengar då man kan välja ut de bästa kandidaterna i ett tidigare skede. Att testa på EpiIntestinal kan dessutom hjälpa till att översätta responsen till människa, då resultat från råtta eller mus inte alltid är direkt översättbart till människa. Det går också att titta på interaktioner med mikrobiota som är humanrelaterad.

Metod

Vid beställning  odlas modellsystemet upp kundspecifikt och det är viktigt att man har alla aspekter av studiedesignen klar för sig vid start. När modellerna är färdigodlade, 4 veckor senare, exponeras de vanligtvis för testsubstanserna i två timmar. Prover tas sedan från antingen supernatant eller celler beroende på vilka parametrar kunden önskar titta på. Om experimentet avser att titta på anti-inflammatorisk effekt i tunntarm kan vi titta på cytokinfrisättning i mediet och genuttryck av intressanta gener i cellerna. För att säkerställa kvaliteten på membranen testas permeabilitet med lucifer yellow som en markör, eller membranintegritet (TEER), denna information kommer också att delges i rapporten tillsammans med parametrar av kundens önskemål.

För att säkerställa kvaliteten på membranen testas permeabilitet med lucifer yellow som en markör, eller membranintegritet (TEER), denna information kommer också att delges i rapporten tillsammans med parametrar av kundens önskemål.

Leveranser

Kunden erhåller rapport som innehåller värden på önskad parameter för sina specifika prov samt en kvalitetstestning av membranen.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Effekter på permeabilitet, membranintegritet, toxicitet, inflammation, genuttryck och mikrobiota i tunntarm

Pris

Pris vid offertförfrågan

Leveranstid

1,5 månad från accepterad offert. Då uppodling av modellsystemen tar 4 veckor rekommenderar vi att man diskuterar igenom upplägg med kontaktperson innan beställningen läggs så att rätt antal modeller tas i bruk från början. Exponeringstid i modellsystemen påverkar också leveranstid. Helger och röda dagar kan påverka leveranstiden.

Förberedelser

Information angående provmaterial behöver diskuteras innan start för uppodling av modellsystemen. Provmaterialet behöver anlända senast 1 vecka innan test.

Lovisa Bodin

Kontaktperson

Lovisa Bodin

Ingenjör

+46 10 516 54 91

Läs mer om Lovisa

Kontakta Lovisa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.