Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

IMO 2010 FTPC Part 7 - Brandprovning av vertikala textiler för fartyg

IMO 2010 FTP Code Part 7 - Test för vertikala textiler och filmer.

Syfte

Standarden används inom sjöfarten för att bedöma antändligheten hos vertikala textiler och filmer, när de utsätts för en antändningskälla i form av en liten gaslåga.

Testmetoden bedömer endast antändligheten hos vertikala textilier och filmer. För att bedöma hur en textil eller film bidrar till en utvecklad brand måste denna provas i full skala med kraftigare antändningskällor.

Marina produkter och material brandprovas enligt Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) regelverk, IMO 2010 FTP Code. Resultat från provning enligt FTP-koden kan användas för att ansöka om typgodkännande (även kallad rattenmärket).

Typgodkännande regleras enligt Europaparlamentets direktiv 2014/90/EU. Vi på RISE utför de tester, certifiering och produktionskontroll som krävs för att få märka produkter med rattenmärket.

Metod

Provningen äger rum i ett dragfritt skåp. Textilen monteras på en stålram och placeras i skåpet. Först utförs en serie förförsök där sämsta scenariot bedöms för varp- respektive väftriktning. Det här görs genom att antända textilen på ytan samt kanten i 5 och/eller 15 sekunder. När det sämsta antändningsscenariot har fastställts så går man vidare och utför ytterligare 5 försök både i varp- och väftriktning.

Godkännandekriterier gäller brinnande droppar, flamspridning, skadad längd och efterbrinntid.

Leveranser

Efter provning levereras en provningsrapport på svenska eller engelska med resultaten.

Beställning

Inför provning ber vi er fylla i ”Order Specification Form” och bifoga er beställning samt eventuella produkt- och säkerhetsdatablad.

Order Specification Form (pdf, 36.64 kB)


Tjänst

IMO 2010 FTPC Part 7 - Brandprovning av vertikala textiler för fartyg

Leveransnivå

Ackrediterad

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Materialåtgång vid provning

  • Minst 20 st provkroppar med måtten 220 mm x 170 mm. 10 st i varpriktningen och 10 st i väftriktningen. Varpriktningen i tyget skall vara tydligt uppmärkt på samtliga provkroppar.

Är materialet behandlat med flamskyddsmedel så skall det även provas efter en tvättningsprocedur för att säkerställa flamskyddet. Det här innebär dubbel uppsättning av provkroppar.

Anna Bergstrand

Kontaktperson

Anna Bergstrand

Enhetschef

+46 10 516 58 54

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.