Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Analys av extraktivämnen i trä

Extraktivämnen är föreningar med låg molekylvikt som som kan extraheras från trä. Ämnena skyddar trädet mot röta, skadedjur och andra angrepp men kan skapa problem i processer i industrin.

Extraktivämnen

Extraktivämnen  kan orsaka problem i produktionsprocesser t.ex. genom bildning av avlagringar på utrustning eller skumning. Dessa föreningar kan även ge upphov till fläckar i massan eller i papperet, samt negativt påverka flera pappersegenskaper. Isolerade och modifierade extraktivämnen är också föreningar som kan ge högt mervärde inom olika områden som biokemikalier t.ex. i läkemedel och kosmetika. 

Vad kan vi göra?

RISE har lång erfarenhet av analyser av extraktivämnen i trä. Vi kan erbjuda ett brett utbud av extraktions- och analystekniker som i kombination ger en detaljerad karakterisering av extraktivämnen i olika typer av prover.

 • Extraktivinnehåll (gravimetrisk) i olika typer av prover. 
 
• Kemisk sammansättning och kvantifiering av extraktivämnen i trä och bark, extraktivämnen i massa och papper, tallolja i svartlut och extraktivämnen i lutar och filtrat. 
 
• Karakterisering av avlagringar och fläckar 
 
• Molekylviktsfördelning av extrakt 

Metoder, intrumentering och kompetens

Extrakt derivatiseras och analyseras med GC/MS: Typiskt kvantifieras individuella fettsyror, hartssyror, steroler, fettalkoholer, hydroxisyror etc.

Molekylviktsfördelning: Molekylvikten för ett extrakt bestäms genom "size-exclusion chromatography" (SEC), i THF (tetrahydrofuran) eller vattenbaserade system. Detektering med ultraviolettdetektor (UV) och/eller brytningsindexdetektor (RI) och/eller ljusspridningsdetektor(MALS).

Analys med LC/MS: Vattenlösliga föreningar kan undersökas och kvantifieras genom vätskekromatografi kombinerat med masspektrometeri.

Fenolgrupper: Summan av fenolgrupper bestäms med Folin-Cocialteau (spektrofotometrisk metod).

Karakterisering av extrakt med Pyrolys-GC/MS: Resultaten ges i form av kromatogram (pyrogram) med identifiering av föreningar t.ex. lignin, kolhydrater, tanniner, extraktivämen etc. Semikvantitativ analys. Mycket små prover (ca 1 mg) kan analyseras.

Leverans

Resulten sammaställs i en analysrapport. 

Offertförfrågan

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Analys av extraktivämnen i trä

Pris

Pris vid offertförfrågan

Anders Reimann

Kontaktperson

Anders Reimann

+46 10 228 46 39

Läs mer om Anders

Kontakta Anders
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.