Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Smartmooring

Smartmooring - smarta förtöjningskomponenter för havsenergi

Projektet utveckar förtöjningskomponenter för havsenergi (våg och tidvatten) med integrerade fiberoptiska sensorer. Komponenterna möjliggör datadrivna strategier för komponent- och systemdesign, förebyggande underhåll och driftoptimering. 

Om Havsenergi 

Havsenergi nyttjar kraften från världens oceaner, en enorm förnybar resurs. Tekniker för havsbaserad energiutvinning erbjuder ett hållbart alternativ till fossila bränslen, bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och hjälper till att bekämpa klimatförändringarna.

  • Vågenergisystem omvandlar energin från ytvågor till elektricitet. 
  • Tidvattenenergi utnyttjar de förutsägbara rörelserna av tidvattensströmmar. 

Många havsenergisystem är förtöjda till havsbotten via förtöjningskomponenter (mooring components). Dessa förtöjningskomponenter är ofta en integrerad och kritisk del av det totala systemet.

Om Fiberoptiska sensorer 

Fiberoptiska sensorer används i de flesta industriella sektorer. Genom att utnyttja den optiska fibern och dess unika egenskaper är det möjligt att utveckla sensorer för t.ex. töjning, temperatur, tryck, rörelse, elektrisk ström, kemi och mer. Fiber optiska sensorer kan ofta också bäddas in med en minimal påverkan på komponenten.

Förtöjningskomponenter med sensorer 

Detta projekt utvecklar tekniker för att bädda in fiberoptiska sensorer i förtöjningslinor och andra komponenter, för att ge nära-realtidsdata för töjning, temperatur och form på förtöjningskomponenter.

Sensorerna möjliggör datadrivna designoptimeringar, strategier för förebyggande underhåll och justeringar av driftsparametrar för att maximera energiproduktionen.

RISE roll i projektet är som koordinator, och som teknikexperter på optisk fiber, fibersensorer, fiberoptiska kablage och integrerationstekniker.  

Om Smartmooring-projektet 

Smartmooring-projektet är ett samarbete mellan Calsens, CorPower Ocean, Minesto, RISE Forskningsinstituten i Sverige, Université Gustave Eiffel och Tekniska universitetet i Valencia.

 

Denna forskning finansieras av CETPartnership, Clean Energy Transition Partnership under CETPartnership's gemensamma utlysning 2022, medfinansierad av Europeiska kommissionen (GA Nr 101069750) och med de finansierande organisationerna som specificeras på denna sida. Projekt-ID: Cetp-2022-00382.

Det svenska delkonsortiet får finansiering från Energimyndigheten. Projekt-ID P2023-00976.

Sammanfattning

Projektnamn

Smartmooring

Status

Pågående

Region

Region Gävleborg

RISE roll i projektet

Coordinator, WP leader and technology development in fiber optic sensing

Projektstart

Varaktighet

24 months

Total budget

1.500.000 Euro

Partner

Calsens, CorPower Ocean, Minesto, University Gustave Eiffel, Technical University of Valencia

Finansiärer

The Clean Energy Transition Partnership, Energimyndigheten

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
Åsa Claesson

Kontaktperson

Åsa Claesson

+46 70 221 16 46

Läs mer om Åsa

Kontakta Åsa
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.