Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Säker och tillförlitlig IoT för bättre boende och äldreomsorg

Målet med detta projekt är att utforma, implementera och driftsätta ett smart sjukvårdssystem för medborgare, där fokus inte bara ligger på äldreomsorg utan också på ett bättre liv för friska människor.

Det finns ett antal e-hälsoinitiativ för äldrevård i hemmet runt om i världen. I de befintliga initiativen för digital hemsjukvård ligger fokus på att bygga applikationer med hjälp av standardiserade sensor- och kommunikationsenheter. Men även om de befintliga e-hälsolösningarna marknadsförs som IoT använder de antingen proprietära lösningar och/eller protokoll med sluten källkod som utformades innan IoT uppstod.

Målet med detta projekt är att utforma, implementera och driftsätta ett smart hälsovårdssystem för medborgare, där fokus inte bara ligger på äldrevård utan även på att ge friska människor ett bättre liv. Förutom att använda öppna internetprotokoll och standarder för smart anslutning och tillförlitlighet (som IPv6, 6LoWPAN, 6TiSCH, etc.), kommer det grundläggande fokuset i detta projekt att vara att möjliggöra lättviktig men automatiserad statlig end-to-end-säkerhet mellan hushåll och smarta vårdgivare, vilket helt saknas i befintliga lösningar. Projektet kommer att vara en modell för ett helt system som kommer att bryta den befintliga barriären med leverantörslås och visa att lösningar baserade på öppna standarder är kostnadseffektiva, demokratiska, tillförlitliga och samtidigt säkrast. Det kommer att uppmuntra konkurrens mellan leverantörer och göra det möjligt att använda lösningar från flera leverantörer i en och samma driftsättning. I slutändan kommer det att sänka kostnaderna för digital hälsovård i hemmet.

Syftet med detta projekt är inte att utveckla ytterligare en vertikal silo för e-hälsa utan att tillhandahålla en horisontell lösning som kan kopieras demokratiskt till olika kommuner av befintliga såväl som nya vårdföretag, vilket främjar innovationer.

Sammanfattning

Projektnamn

SecureCare

Status

Pågående

Region

Region Stockholm

RISE roll i projektet

Teknisk projektledare

Projektstart

Varaktighet

36 Månader

Total budget

9.85 MSEK

Partner

Solna stad, Nexus Sweden, Alleato

Finansiärer

VINNOVA SIP-IoT

Koordinator

Projektmedlemmar

Shahid Raza

Kontaktperson

Shahid Raza

Enhetschef

Läs mer om Shahid

Kontakta Shahid
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.