Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Förbättrad plaståtervinning med lignin - RISE-projekt - foto

Förbättrad plaståtervinning med lignin

Det naturliga ämnet lignin, som ger styrka till träd och växter, är en biprodukt vid pappersmassatillverkning, Detta projekt, som går under namnet ZeoLignin, studerar användningen av lignin för att producera zeoliter, som spelar en kritisk roll i förbättringen av plaståtervinningsprocesser.

Under de senaste åren har Sverige gjort betydande framsteg inom plaståtervinning, men det finns fortfarande utmaningar och förbättringspotential. En utmaning är att göra återvinningsprocessen mer kostnadseffektiv och samtidigt ersätta fossila resurser med förnybara biologiska resurser för att skapa en hållbar och cirkulär ekonomi.

ZeoLignin - fokus på zeoliter

Zeoliter är en grupp mineraler, som bland annat är mycket effektiva som katalysatorer inom plaståtervinning för att förbättra processens effektivitet. Särskilt används zeoliter inom så kallad  katalytisk pyrolys, en avancerad teknik som på ett hållbart sätt kan omvandla organiskt material, inklusive plast och biomassa, till värdefulla produkter genom termokemisk nedbrytning. I processen upphettas plastavfallet i en syrefri miljö med hjälp av en katalysator. Något som bryter ner plasten till mindre molekyler som kan omvandlas till nya råvaror. Dessa råvaror kan i sin tur användas för att tillverka nya plastprodukter.

Utnyttjar potentialen hos lignin

Att använda biobaserat material för att producera zeoliter är en lovande och hållbar metod som erbjuder flera fördelar, som minskad miljöpåverkan och kostnadsbesparingar. Detta projekt, som koordineras av RISE, syftar till att använda lignin som en förnybar biprodukt för att producera zeoliter på ett kostnadseffektivt sätt. Förväntningarna är att projektet kommer att leda till att kunna producera zeoliter med hjälp av lignin, på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt, som i sin tur ska användas för kemisk återvinning av plastavfall genom katalytisk pyrolys.

Sammanfattning

Projektnamn

ZeoLignin - förbättrad plaståtervinning

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

2 995 696 kr

Projektmedlemmar

Ewellyn Capanema

Kontaktperson

Ewellyn Capanema

Principal Scientist

+46 10 228 45 96

Läs mer om Ewellyn

Kontakta Ewellyn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.