Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Experimedia innefattar tre testbäddar; skidorten Schladming, upplevelsecentret Foundation of the Hellenic World och träningsanläggningen CAR

EXPERIMEDIA

Hur kan vi förstå framtidens Internet ur ett användarperspektiv? Vilka nya tjänster kan vi förvänta oss? I det EU-finansierade forskningsprojektet Experimedia används tre olikartade testbäddar för att utforska innovativa realtidstjänster. Projektet har en öppen ansats där nya projektpartners rekryteras under projektets gång.

Experimedia-projektet kompletterar det större EU-programmet FIRE - Future Internet Research and Experimentation. Medan FIRE fokuserar på de tekniska aspekterna av framtida internet, är målet med Experimedia att ta ett användarcentrerat perspektiv och utforska möjligheter i olika sammanhang. Projektet ställer frågor som "Hur kan ny teknik användas?" och "Hur upplevs olika tjänster?"

Tre olikartad platser används som experimentella testbäddar. Schladming i Österrike är en alpin skidort, intresserad av att utforska nya sätt att skapa värde för sina besökare. CAR High Performance Sport Center är en idrottsanläggning och tillhandahåller morgondagens atleter med omfattande träningsresurser. Kulturcentrumet Foundation of Hellenic World erbjuder utbildningsproduktioner och multimediautställningar relaterade till det grekiska kulturarvet.

Det finns en allmän trend i samhället där värdet av information minskar med tiden. Det som är unikt och händer nu har mer värde jämfört med förinspelad information. Därför fokusera projektet på realtidstjänster. Målet är bredare än att bara skapa nya "killer apps". Istället handlar det om en bättre förståelse av fördelarna och nackdelarna med olika tjänster.

Projektet är treårigt och startade i oktober, 2011. RISE Interactive fungerar som verktygsutvecklare och har också en gränsöverskridande funktion, så att den tekniska sidan förstår mjukare perspektiv som psykologi och sociologi. RISE Interactive ansvarar också för att experimenten utförs på ett vetenskapligt sätt, inklusive insamling av kvantitativa och kvalitativa data. En ytterligare roll är att locka nya partners intresserade av att utföra experiment inom projektet.


Sammanfattning

Projektnamn

EXPERIMEDIA

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Development, research and design

Projektstart

Varaktighet

3 år

Partner

IT Innovation Centre, University of Southampton, ICCS, Athens University of Technology, Atos Research, Joanneum Research, Infonova, Foundation of Hellenic World, CAR High Performance Sport Center, Katholieke Universiteit Leuven, La Fabrique Du Futur, Schladming 2030

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Peter Ljungstrand

Kontaktperson

Peter Ljungstrand

Studio Director and Senior Researcher

+46 10 228 42 39
peter.ljungstrand@ri.se

Läs mer om Peter