Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

(End-to-End) AI för kvalitetssäkring inom tillverkningsindustrin

Projektet kommer att skapa användarvänlig End-to-End AI för automatiserad kvalitetskontroll av tillverkade komponenter som kan anpassa sig till olika arbetsförhållanden och produktdesigner.

Projektet kommer att använda sig av moderna AI-tekniker, såsom multimodala stora språkmodeller, zero-shot defektdetektering, syntetisk datagenerering och banplanering för robotar, med syfte att accelerera svensk industris användning av AI för kvalitetskontroll.

Projektet siktar mot att öka tillverkningsindustrins prestanda och konkurrenskraft, och minska dess miljöpåverkan och resursförbrukning. Det kommer att bidra till vetenskapliga och samhälleliga framsteg inom AI-forskning och tillämpningar genom samarbete och kunskapsutbyte mellan akademiska och industriella parter, och genom att dela med sig av slutsatser och resultat. Projektet kommer att stödja en digital omvandling och hållbar utveckling av den svenska industrin och samhället.

Projektet kommer att tillämpa multimodala LLM:er, metoder för defektdetektion utan förträning (zero-shot) samt publika data för att skapa ett innovativt system för kvalitetskontroll. Syntetiska data för prestandaförbättring kommer att utforskas, liksom möjligheten att använda ljud som komplement till bilder. Projektet adresserar även behovet av avancerad banplanering för robotar, för att komma förbi det stora hinder som manuell banprogrammering ofta innebär för kvalitetskontroll.

Sammanfattning

Projektnamn

AI4QAM

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

16 943 502 SEK

Partner

Enodo Robotics AB, Husqvarna AB, PVI Hydroforming AB, Scania CV AB, Tekniska Högskolan i Jönköping AB, Thule Group AB

Finansiärer

Vinnova, Avancerad och innovativ digitalisering 2024 - första utlysning

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

8.Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
Pasqualina Potena

Kontaktperson

Pasqualina Potena

Senior Researcher

+46 72 510 37 25

Läs mer om Pasqualina

Kontakta Pasqualina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.