Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
NoVOC bild
Foto: Nicole Schmidt

Eliminera VOC från batteritillverkning med torr eller våt bearbetning

Att tillverka batterier för att lagra ren energi har varit en smutsig process. Men, ett konsortium av 17 europeiska partners utvecklar nu ny teknik för nästa generations litiumjonbatterier, som kan eliminera de flyktiga organiska föreningarna från tillverkningsprocessen genom torr eller vattenbaserad celltillverkningsprocess.

Se vår korta och informativa projektvideo

 

 

Den nuvarande produktionen av litiumjonbatterier kräver användning av giftiga lösningsmedel, generellt VOC (Volatile Organic Compounds). Detta skadar inte bara miljön, det är också en stor kostnadsfaktor. I NoVOC kommer vi att utveckla tillverkningsprocesser som är ekonomiskt lönsamma, utan användning av VOC. Syftet med NoVOC är att designa och demonstrera två konkurrenskraftiga celltillverkningsteknologier, vattenbaserad och torr, för bilbatterier avsedda för produktion i Europa. 

 

De innovationer som föreslås i NoVOC om förbättringar av celltillverkningsprocessen är integrationen av två nya elektrodtillverkningsprocesser i den för närvarande tillgängliga cellsammansättningsprocessen, och demonstrera tillverkningsbarheten av bilbatterier i två format (pouch och cylindrisk). Därmed kommer NoVOC-cellerna att produceras utan giftiga organiska lösningsmedel, såsom NMP, vilket eliminerar VOC och de kan dessutom produceras till en bråkdel av den nuvarande celltillverkningskostnaden. 

 

NoVOC implementerar en hel innovationscykel genom att kalibrera behoven hos fordonsslutanvändare (CENTRO RICERCHE FIAT SCPA), överföra dessa till batteritillverkare (VARTA MICROBATTERY GMBH, CUSTOMCELLS ITZEHOE GMBH, AVESTA BATTERY & ENERGY ENGINEERING) och de ledande batteri-Fo-teamen (RISE RESEARCH) SWEDEN INSTITUTS AB, TECHNISCHE UNIVERSITAET BRAUNSCHWEIG, UPPSALA UNIVERSITET, AIT AUSTRIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY GMBH, FUNDACION CIDETEC, LATVIJAS UNIVERSITATES CIETVIELU FIZIKAS INSTITUTS, AIT AUSTRIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY GMBH, FUNDACION CIDETEC, LATVIJAS UNIVERSITATES CIETVIELU FIZIKAS INSTITUTS) och komponentproducenter ASTIAN BO TECHAN, ASTIAN, ASTI. COMMISSARIAT A L ENERGIE ATOMIQUE ET AUX ENERGIES ALTERNATIVES) för utveckling av nya komponenter, och slutligen avsluta kretsloppet genom att involvera en återvinningsanläggning (SOCIETE NOUVELLE D'AFFINAGE DES METAUX-SNAM SAS) för återvinning och skörd av komponenter med lågt och högt värde i slutet av livet. 

 

Det nya forskningsprojektet NoVOC finansieras genom EU:s Horizon Europe Framework Program for Research and Innovation och har en budget på 5,4 miljoner euro under de kommande fyra åren. NoVOC koordineras av RISE Research Institutes of Sweden, Avdelningen för Material och Ytdesign.

 

Anwar Ahniyaz

Kontaktperson

Anwar Ahniyaz

Senior Forskare

+46 76 864 00 59

Läs mer om Anwar

Kontakta Anwar
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Sara Stibing

Kontaktperson

Sara Stibing

+46 10 516 62 18

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.