Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Distributed Artificial Intelligent Systems - DAIS

Syftet med projektet är att utveckla självorganiserande, energieffektiva och integritetsskyddande hård- och mjukvarukomponenter inom artificiell intelligens (AI) och edge-teknologi för den europeiska industrin.

Användandet av AI vid edge computing går in i en ny era med en markant ökning av datahantering från uppkopplade mindre enheter. Trots att Europa är ursprunget för många innovationer inom området drivs både standardiseringsarbete och produktion i andra delar av världen och utvecklingen visar att Europa halkar efter. Projektet Distributed Artificial Intelligent Systems (DAIS) vill stärka Europas ställning genom att sätta europeiska värden i fokus för ett nytt system av elektroniska komponenter (ECS) med inriktning på självorganisering, integritet genom design och låg energianvändning.  

Genom att undersöka och leverera såväl decentraliserad artificiell intelligens som relevant arkitektur ska DAIS lösa problemet med att köra existerande AI-algoritmer på flera utspridda edge-enheter. Forsknings- och innovationsaktiviteterna organiseras kring åtta olika värdekedjor. Fem värdekedjor kommer att utveckla och leverera den hård- och mjukvara som krävs för att köra industrianpassad AI på olika typer av nätverkstopologier. De övriga tre värdekedjorna kommer att applicera och validera teknologin i olika tillämpningsområden och påvisa hur vanliga utmaningar kan hanteras.

Med 49 parter från elva olika länder vill DAIS-projektet främja samarbete mellan stora industriella aktörer, innovationsdrivna små och medelstora företag samt forskningsinstitut och universitet. Alla värdekedjor kommer att redovisa resultat genom olika arbetspaket framtagna för att direkt påverka industristandarder. För att möta användningen av digital transformation och digitala innovationer är det viktigt att använda öppna, internationella och allmänna standarder. Detta kommer att hjälpa små och medelstora företag att hantera ny teknologi för ökad interoperabilitet mellan system, obsolet informationsteknologi och minska risken för "vendor lock-in".

Resultatet av DAIS kommer att innebära en europeisk industri i framkant med betydande tillverkning av till exempel AI-distribuerande komponenter.

Sammanfattning

Projektnamn

DAIS

Status

Pågående

Region

Region Västmanland, Utanför Sverige

RISE roll i projektet

Main coordinator

Projektstart

Varaktighet

36 months

Total budget

EUR 36 000 000

Partner

Mälardalens högskola, TietoEvry, SENSATIVE, ARCTOSLAB

Finansiärer

Vinnova, ECSEL

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar