Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Två personer utforskar kombinationen av virtuell verklighet, escape room och museum.
Foto: Fredrik Trella

Alla kan innovera!

Hur skapas innovationer, vem kan vara innovatör, hur går det egentligen till och vilka föreställningar bär vi på? Detta är ett område som RISE Interactive tillsammans med Borås Museum och kulturföreningen Utopia undersöker i projektet “Alla kan innovera!”

Med ena foten i innovationshistorien, den andra i interaktivt lärande och tillgänglighet utforskar detta projekt en samtida utveckling av det museala genom digitalisering, ny teknik och inkluderande medskapandeprocesser. Projektet undersöker en ny typ museikoncept som söker skapa en immersiv, interaktiv och informativ upplevelse genom att kombinera den lösningsorienterade och lekfulla delen från “Escape Room” med traditionella museala strategier genom användandet av virtual reality. Att använda virtual reality på museum ställer höga krav på tekniken, något som kan vara en utmaning i en museikontext. Det undersöks därför också hur denna utmaning kan överbryggas, och hur virtual reality kan bli ett viktigt komplement i framtidens museum.

Med utgång i museets roll som folkbildande och offentlig mötesplats och har detta projekt som mål att skapa förståelse och nyfikenhet kring den innovativa processen, innovationshistorien och glömda innovatörer. I projektet skapas en metod som avdramatiserar och visar på det iterativa och lekfulla i innovationsprocessen, väcker och uppmuntrar besökarnas egen innovationslusta, och förmedlar att “alla kan innovera!”. Med detta menas att en innovatör kan vara vem som helst, var som helst, när som helst. Det är helt enkelt någon som har eller har haft ett problem att ta sig an och då sökt lösa det. Projektet visar också på hur ett tvärvetenskapligt förhållningssätt och utbildning tillsammans med erfarenhet och en förståelse för innovationsprocessen är viktiga verktyg i att nå lösningen.

Den innovation som är i fokus för denna prototyp är uppvärmningsteknikens utveckling där det i virtual reality görs nedslag i historien och deltagarna får lösa olika tiders utmaningar kring uppvärmning genom att samarbeta och kombinera färdigheter från olika roller.

Sammanfattning

Projektnamn

Alla kan innovera!

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Projektägare, utvecklare och utforskare

Projektstart

Varaktighet

1 år

Total budget

380 000 SEK

Finansiärer

VGR Koncernavdelning Kultur

Projektets webbplats

Projektmedlemmar

Fredrik Trella

Kontaktperson

Fredrik Trella

Researcher Developer

+46 10 228 42 48

Läs mer om Fredrik

Kontakta Fredrik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.