Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Modellering av mjuka material

För att förstå hur livsmedel och andra mjuka material kan designas för att få önskvärda och optimala egenskaper är det nödvändigt att förstå hur material fungerar på mikroskopisk nivå. Modellering, simulering och databearbetning kan användas till att se samband mellan materials mikroskopiska struktur och egenskaper för analys och experiment.

Det hjälper oss att förstå hur material ska göras bättre och smartare, vilket kan ge bättre funktion såväl som bättre hållbarhet och ekonomi.

Oavsett om ett material är ett livsmedel, en förpackning, en hygienprodukt, eller en tablett så behöver man förstå relationen mellan materialet struktur och dess funktion. För porösa material i dessa och andra tillämpningar är masstransportegenskaperna, alltså dess förmåga att transportera vätska, centrala. Med hjälp av olika avbildningstekniker såsom röntgentomografi och elektronmikroskopi kan man se materialets struktur, och en detaljerad förståelse förutsätter avancerad bildanalys och statistiska modeller. Insikt i strukturen hos verkliga material vägleder statistiska modeller av virtuella material, som kan utforskas snabbare och billigare än de verkliga för att förstå hur de kan optimeras. Mikroskopimätningar av dynamiska förlopp som till exempel diffusionsprocesser används för att kartlägga materialets prestanda, och analysen av experimentdata kräver avancerad modellering och beräkning. Det här arbetet görs i tätt samarbete med experter inom olika avbildnings- och mikroskopitekniker samt materialvetenskap.

RISE erbjudande inom modellering och simulering inom livsmedel, hygienprodukter och andra porösa material och dess mikrostruktur innefattar:

  • Karaktärisering av materialstruktur med hjälp av en bred uppsättning avbildnings- och mikroskopitekniker
  • Kvantitativ bild- och dataanalys, och lång erfarenhet av tolkning av data
  • Mätning av masstransportegenskaper, främst diffusion, i komplexa material
  • Utveckling av statistiska materialmodeller för att förstå relationen mellan materialets struktur och funktion

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.