Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Digital innovation och organisation

Digitalisering innebär nya möjligheter och utmaningar för organisering av innovationsarbete. Etablerade organisationer behöver snabbare kunna anpassa sig till de nya omvärldsförutsättningar som digitaliseringen innebär, och samtidigt påverkar digitaliseringen i sig organiseringen av innovationsarbete internt.

På RISE studerar vi hur digitaliseringen påverkar hur innovationsarbete organiseras, och hur verksamheten bör organiseras för att främja digital innovation.

Digitalisering innebär ett ökat förändringstryck på etablerade organisationer i och med omvärldens ökade förändringstakt. Förändringstrycket påverkar organisationer både internt och i relationen med andra organisationer, till exempel genom co-creation och öppen innovation.

Ny forskning belyser fyra viktiga element som man bör rikta extra stort fokus på; ledarskap, marknad, ekosystem och digitala infrastrukturer. 

  • Det finns en ledarskapsutmaning som kräver nya förmågor och omfattar nya värden såsom informationsöppenhet, anpassningsförmåga, proaktivitet och förändringskraft.
  • Det finns en marknadsutmaning som kräver en djupare förståelse för de strategiska konsekvenserna av marknadspositionering genom digitala drag.
  • Det finns en bredare ekosystemutmaning som möjliggör nya sätt för organisationer att genom digital teknik interagera både internt och externt. Detta förutsätter nya former av digitala samarbeten, processer och plattformar.
  • Det finns en digital infrastrukturutmaning där förbättrade beslutsstödsystem, ökad informationstillgänglighet, uppkopplade enheter, big data och algoritmer förändrar organisatoriska arbetsprocesser och samarbetsformer.

Dessa utmaningar ställer krav men ger också nya möjligheter för hur organisationer bör strukturera sitt innovationsarbete för att kunna möta framtiden. På RISE har vi drivit och driver ett antal forskningsprojekt som söker en förståelse för hur etablerade företag organiserar sig för digital förändring, och hur nya organisationsformer kan se ut.

Anders Hjalmarsson Jordanius

Kontaktperson

Anders Hjalmarsson Jordanius

Forsknings- och affärsutvecklare

Läs mer om Anders

Kontakta Anders
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.