Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Byggnadsbeståndsanalys

En mindre grupp forskare på RISE har arbetat flera år med att ta fram beslutsstöd i form av utvärderingar av lagar och lagförslag för byggnadssektorn till svenska myndigheter utifrån registerdata om byggnadsbeståndet. Energieffektivisering, renovering, segregation och investeringar i utsatta områden är återkommande analysdimensioner.

Byggnadsbeståndsanalyskompetensen har skapats från tidigare akademiska studier genomförda under fler år, där metoder utvecklades (GIS FME, informationskvalitetsäkring, aggregering, AI analyser och analys av utveckling) för att samla och sammanföra byggnadsspecifik information ur energideklarationerna, taxeringsinformation från Lantmäteriet, ekonomisk information från fastighetsägarnas årsredovisningar, boendeinformation från Statistiska Central Byrån samt kundnöjdhetsundersökningar. Baserat på dessa metoder så har en nationell byggnadsspecifik databas utvecklats och använts för forskning och för att ta fram underlag till svenska myndigheter så som Boverket, Sveriges Allmännytta, Finansdepartementet och Riksrevisionen för utvärderingar av lagar och lagförslag för byggnadssektorn. 

Av datasekretesskäl så kan denna expertis främst nyttjas av myndigheter och offentlig sektor.

Mer information

Exempel på utförda utvärderingar:

Johansson, Tim, Mikael Mangold, and Jenny von Platten. 2021. “Underlag till Boverkets Analysarbete Inför Väntade Ändringar Av EPBD och EEP Som En Del Av Fit for 55 Och Strategin För Renoveringsvågen.” RISE leverans till Boverket.

Mangold, Mikael, Jenny von Platten, and Kristina Mjörnell. 2021. “Underlag till Uppdrag Att Utvärdera Stödet För Renovering Och Energieffektivisering Samt Att Analysera Ägarförhållanden På Hyresbostadsmarknaden (Delrapport 4, Version 2).” RISE leverans till Boverket.

von Platten, Jenny, and Mikael Mangold. 2020. “Leverans till Finansdepartementet Från NBI Projektet På RISE den 26:e November.” Göteborg.

Platten, Jenny von, Mikael Mangold, Tim Johansson, Claes Sandels, and Kristina Mjörnell. 2019. “Forskningsrapporter Som Underlag till Pågående Arbete Med Den Nationella Strategin För Energieffektiviserande Renovering.” Forskningsrapport till Energimyndigheten och Boverket. RISE.

Mangold, Mikael. 2019. “Forskningsrapport Som Beskriver Informationen Som RISE Lämnat till Boverket För Riksrevisionens Utvärdering Av REN1.” Göteborg.

Mikael Mangold

Kontaktperson

Mikael Mangold

Forskare

+46 70 297 97 78

Läs mer om Mikael

Kontakta Mikael
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.