Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Byggnadsakustik, ljud, vibrationer och samhällsbuller

På RISE har vi lång erfarenhet av att hjälpa både industrin och samhället att bedöma ljud och vibrationers egenskaper. Det mest framgångsrika tillvägagångssättet för arbete med ljuddesign och bullerbekämpning är att engagera oss tidigt i processen för att kunna tillämpa och optimera vår vetenskapliga kunskap.

Dagens utmaningar för energieffektiva byggnader, renovering av miljonprogrammet och urbanisering skapar nya behov för framtidens byggnader. Nya typer av innovativa isoleringsmaterial kan ha betydligt sämre akustiska egenskaper. RISE arbetar hela vägen från materialval och produkter till akustisk rumsutformning för att säkerställa god akustisk innemiljö för rekreation och avkoppling i våra hem, kreativa arbetsplatser och skollokaler som stimulerar lärande.

Urbanisering och förtätning av våra städer skapar nya utmaningar och nya möjligheter för att uppnå en uthållig ljudmiljö. Buller är inte bara ett miljöproblem utan påverkar även vår hälsa. En hållbar stad kräver därför att negativa effekterna av buller undviks, samtidigt som ljudens positiva effekter tas tillvara. RISE arbetar bl.a. med buller från transporter, ljudutbredning utomhus och ljud från vindkraft för att skapa ett hållbart samhälle.

RISE erbjuder tjänster bland annat inom:

  • Samhälls- och industribuller
  • Ljudisolering hos dörrar
  • Ljudisolering hos väggar
  • Ljudmätning på golvbeläggning
  • Ljudisolering hos fönster
  • Ljudmätningar i fält
  • Ljudegenskaper hos inredningsprodukter

Har du frågor? Kontakta oss

Dag Glebe

Kontaktperson

Dag Glebe

Forskningsledare

Läs mer om Dag

Kontakta Dag

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Eva Sikander

Kontaktperson

Eva Sikander

Enhetschef

Läs mer om Eva

Kontakta Eva

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.