Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Metodvalidering

Metodvalidering

Kursen ges som en fysisk kurs eller en web-baserad kurs (beroende på situationen kring Covid-19).
RISE har sedan flera år en omfattande utbildningsverksamhet inom mätkvalitet och kemisk analys. Våra utbildningar är starkt behovsstyrda och ger kunskap som är direkt applicerbar i deltagarnas egna miljöer.

Kursen syftar till att öka kunskapen om hur man för en analysmetod tar fram krav/behov, lägger upp valideringsplan, utvärderar valideringsdata och sätter ihop en valideringsrapport. Inriktningen är främst kemiska analysmetoder, och exempel och övningar är hämtade härifrån. Målet är att varje deltagare tar fram en valideringsrapport för en av det egna laboratoriets rutinmetoder som sedan kan användas som mall för att validera andra metoder.

I kursen ingår arbete både före och efter kurstillfället. Materialet skickas in för uppföljning och deltagarna får individuell återföring från kursansvarig.

Som kurslitteratur används Metodvalidering Handbok för laboratoriet, RISE Rapport 2020:1.

Målgrupp

För er som arbetar på laboratorium med framtagande av nya mätmetoder och med metodvalidering.

Föreläsare

Eskil Sahlin. Ibland även Bertil Magnusson eller Anders Karlsson.

Innehåll

  • Genomgång av terminologi för validering och spårbarhet
  • Grundläggande statistik för utvärdering av valideringsdata
  • Framtagande av krav, analysbehov, valideringsplan och utkast till valideringsrapport för en av laboratoriets rutinmetoder

Övrig information

En viktig del av kursen är att deltagarna har möjlighet att fråga och diskutera med kursledaren kring deltagarnas egna metoder.

Kursen ges normalt två gånger per år (på våren i Stockholm och på hösten i Borås).

Vanligtvis arrangerar vi kurser med deltagare från olika företag men vi tar också fram skräddarsydda utbildningar efter kunders önskemål.

Praktisk information

Tid

11 okt 2021, 12:30 - 13 okt 2021, 16:00

Kommun

Borås stad

Plats

Kursen kan komma att ges över internet beroende på Covid-19-situationen. (Om det är möjligt med en fysisk kurs ges den hos RISE, Brinellgatan 4, Borås.)

Mat och logi

Eventuellt hotell bokas och betalas av deltagarna själva.

Typ av arrangemang

Kurs

Anmälningsinformation

Avgift

15 000 SEK exklusive moms

Sista anmälningsdatum

24 sep 2021

Bokningsvillkor

En bekräftelse skickas via e-post så snart vi tagit emot din anmälan till arrangemanget. Inför utbildningen får du ett mail med vägbeskrivning och förslag på hotell. Vi skickar faktura på deltagaravgiften.

Inställd kurs: Vid för lågt deltagarantal förbehåller vi oss rätten att ställa in aktuellt arrangemang vilket i sådana fall meddelas snarast.

Avbokning: Avbokning kan göras utan kostnad upp till 14 dagar före arrangemangets start. Återbud därefter, fram till 7 dagar före start, debiteras med halva avgiften. Vid senare återbud debiteras hela avgiften. Om du får förhinder får du gärna skicka en ersättare som tar din plats.

Anmäl dig här!

Behandling av dina personuppgifter

Kommande kurstillfällen

Planerad till Stockholm, mars 2022

Eskil Sahlin

Administratör

Eskil Sahlin

Forskare

Läs mer om Eskil

Kontakta Eskil

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.