Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

ProNano

ProNano är en unik pilot anläggning för industrialisering av nanoteknik-baserad material, processer och komponenter.

ProNanos mål är att stödja svensk industri med industrialisering av resultaten av forskning inom nanoteknologi.

ProNano är en Öppen Innovations Miljö för tillämpad FoU och pilotskala tillverkning inom nanoteknik. Svensk industri erbjudas tillgång till infrastruktur, utrustning och teknisk expertis inom tillverkning, processning och karakterisering av material på nano- och mikroskalan.

Nya material som skapas på nanoskala har speciella elektriska, optiska och mekaniska egenskaper och leder till nya tillämpningar.  Till exempel kan små III-V materialbaserade nanotrådar användas som ljusemitterande element i nästa generations lysdioder. Eller som ljusabsorberande element för icke synliga våglängder i solceller eller ljus detektorer. Eller som nanostrukturer som är tillräckligt känsliga för att detektera enstaka molekyler, bakterier eller virus.

ProNano erbjuder avancerad utrustning och expertis för att skapa och karakterisera nya material och komponenter. Till exempel Metal Organic Chemical Vapor Deposition (MOCVD) för att skapa nanostrukturer i atomskalan. Och avancerad skanningselektronmikroskopi (SEM) för att karaktisera de skapade strukturerna. Allt inom en industriell miljö uppbyggd med målet att karakterisera och förbättra processerna som bana vägen för hög volym tillverkning.

ProNano, tillsammans med RISE Test och Demo anläggningar för halvledarteknik i Kista, (Elektrumhttps://www.ri.se/sv/test-demo/electrumlaboratoriet), erbjuder nästa steget för den nanoforskning som ofta tas fram inom den svenska halvledar-forskningsinfrastruktur nätverket MyFab (http://www.myfab.se/default.aspx).

ProNano lokalen är byggt på ett modulärt sätt med verksamhet som leds av RISE i symbios med andra nanoteknikföretag som etablerar sig inom ProNano.  Visionen är att ProNano huset ska vara en samlingspunkt där industrin kan skapa Innovation inom nanoteknik. 

ProNano etablerades av RISE i nära samarbete med Lund Universitet och Region Skåne med syftet att bli en viktig del av regionens världsledande ekosystem för avancerad material och nanoteknik.

Fakta

Testbäddsnamn

ProNano

Etableringsår

2020

Testbäddskategori

Isolerade miljöer (IM)

Bransch

Tillverkning, Material

Område

Digitalisering, Elektronik, Materialomställning, Metrologi och mätteknik, Produktion och tillverkning, Sensorer och sensorsystem

Region

Region Skåne

Michael Salter

Senior Projektledare

+46 10 228 41 03
michael.salter@ri.se

Läs mer om Michael