Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Bild

Mikrovågs- och infrarödbehandling av livsmedel och biomaterial

Internationell spetsteknologi som inkluderar tubulär mikrovågsteknologi och kombinationstekniker inom bakningsteknologi, mikrovågsstödd volymsexpansion, torkning, temperering och frysning.

Anläggningen erbjuder möjligheter att utforma, utveckla och validera alternativa värmningsprocesser samt att genomföra feasibility-studier i syfte att ge underlag för implementering av alternativ teknologi inom livsmedelsproduktion.

  • Testbädd mikrovågsprocesser – alternativ teknologi för värmebehandling med ett flertal tillämpningar. Innefattar bl. a. mikrovågspastörisering, -sterilisering, - bakning, kombinationstekniker för bakning, mikrovågsstödd torkning, blanchering, temperering, tining, m.m. samt mätteknik för dielektriska egenskaper. Testbädden etablerad 1957.
  • Testbädd infrarödteknikprocesser – alternativ teknologi för värmebehandling. Innefattar bl.a. ytpastörisering, bakning/torkning av tunnare produkter, rostning, färgsättning och lågfettsfritering. Testbädden etablerad 1973.

Fakta

Testbäddsnamn

Mikrovågs- och infrarödteknik

Etableringsår

1957

Testbäddskategori

Isolerade miljöer (IM)

Bransch

Livsmedel och jordbruk

Område

Livsmedel

Region

Västra Götalandsregionen

Besöksadress Frans Perssons väg 6, 402 29 Göteborg

Birgitta Raaholt

Birgitta Raaholt

Senior Forskare

Läs mer om Birgitta

Kontakta Birgitta

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.