Johanna Andersson
Forskare

Johanna är Forskare på RISE med fokus på mekaniska egenskaper av livsmedel och mjuka material, vare sig det handlar om att utveckla rätt konsistens för äldre att svälja eller om att skapa en önskad struktur av en snacksprodukt av palsternacka. Hennes forskningsintresse handlar bl a om att koppla mekaniska egenskaper till produktens mikrostruktur, aromafrisättning eller sensoriska egenskaper.
Hon har en Master och Batchelorexamen i livsmedelsteknik från Berlin och disputerade på Chalmers i 2018 om hur vätskor rör sig i porösa mjuka material, dvs kapillärflöde av en vätska som tex kaffe i ett kex eller vatten i en sandslott. Hon är även utbildad Konditor från München i Tyskland.
Se hennes publikationslista genom att trycka på ORCID länken ovan.
- Comparison of steaming and boiling of root vegetables for enhancing carbohydrat…
- A mechanical model of the human throat for swallowing rheology
- Compression of plant seeds assuming soft spheres
- Sound analysis of swallowing a shear-thinning fluid
- Nanorheological analysis of xanthan/water solutions using magnetic nanoparticle…
- Microstructural, mechanical and mass transport properties of isotropic and capi…
- Comparison of the consumers’ expected and actual perception of food investigate…
- Long-term frozen storage of wheat bread and dough : Effect of time, temperature…