Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bildanalys med AI ska underlätta beslut om möbelrenovering och ge ökad cirkularitet

01 mars 2023, 08:22

RISE driver nu ett forskningsprojekt där ett beslutsstödsystem för aktörer i möbelbranschen ska byggas upp. Målet är att med hjälp av AI skapa ett verktyg som kan göra kostnadsbedömningar, klassificering av produkter och beräkning av miljöpåverkan för att kunna ta snabba och korrekta beslut gällande renovering av möbler.

- Renovering är en viktig del av den framväxande cirkulära ekonomin, men för att skala upp renovering på ett lönsamt sätt behöver företagen kunna göra komplexa bedömningar snabbare och effektivare. De digitala verktyg vi vill utveckla ska möjliggöra snabba och korrekta beslut vilket är en förutsättning för att cirkulära affärsmodeller ska slå igenom, säger projektledaren Robert Boyer från enheten Sustainable Business på RISE.

Beslutsfattande i den cirkulära ekonomin kan vara en utmaning på grund av omvänd logistik och brist på lättillgängliga data. Projektet som RISE driver heter Digital Decision Support for Refurbishment (2DSR) och ska pågå till 2025. Det finansieras av Vinnova och här deltar möbelaktörer från hela värdekedjan; OOAKI Living, Kinnarps, GoZero Sweden AB (tidigare Stafe Group AB) och Eskilstuna Omlastningscentral. OOAKI Living är ett företag som bland annat ger nytt liv åt soffor genom att renovera dem med ny klädsel.

- Vi vill underlätta för våra kunder att på ett smidigt sätt göra ett medvetet miljövänligt val. Målet för oss är att konsumenterna i första hand ska överväga att behålla sin soffa och förnya den med en ny klädsel, och först i andra hand fundera på att köpa en ny soffa. Vi tror att med hjälp av AI-teknik kommer möbelbranschen förändras från ”slit och släng” till att bli mer hållbar, miljömedveten och cirkulär, säger OOAKI Living:s grundare Andreea Björnsson.

Projektet kommer att använda maskininlärning för att utveckla en bildbaserad algoritm som stöder beslut om renovering genom att snabbt identifiera möbelmodeller och på så sätt påskynda identifiering av reservdelar och beräkningar som traditionellt sett kräver kostsamma expertbedömningar och/eller omfattande resurser.

- Det digitala beslutsstöd vi utvecklar kommer att analysera tusentals digitala bilder och befintliga digitala modeller för att träna upp ett datorprogram att känna igen och utvärdera möbler, säger Robert Boyer, RISE.

 

Presskontakt:

Robert Boyer, RISE

robert.boyer@ri.se, 010-228 40 66