Kontaktperson
Petra Forsblad
Projektkommunikatör
Kontakta PetraRISE har tagit fram trendspaningen Runt hörnet 2025 – Framtidens matsystem för att identifiera och synliggöra de förändringar, utmaningar och möjligheter som livsmedelssystemets aktörer står inför. Rapporten bygger på tvärvetenskaplig analys och dialog med experter inom forskning, näringsliv och offentlig sektor. Trendspaningen lyfter fem centrala trender som påverkar hur vi producerar, distribuerar och konsumerar mat – i en tid präglad av klimatförändringar, geopolitisk oro, teknikutveckling och ökade hållbarhetskrav.
Som en del av trendspaningen Runt hörnet 2025 – Framtidens matsystem har vi producerat podden Framtidens matsystem, där kommunikatör Petra Forsblad samtalar med forskare och experter från RISE om de fem trenderna. Podden riktar sig till dig som arbetar inom livsmedelsbranschen, offentlig sektor, akademi eller innovationssystemet – och som vill förstå hur vi tillsammans kan skapa ett mer hållbart, resilient och konkurrenskraftigt matsystem.
Från "just in time" till "just in case"
Om hur vi bygger ett robust matsystem i en tid av kriser
– med Ulf Sonesson och Charlotte Eklund Jonsson
Mikroorganismer på gott och på ont
Om fermentering, livsmedelssäkerhet och mikrobiologiska risker
– med Charlotta Löfström och Jonas Ravn
Den blå revolutionen
Om potentialen i svensk sjömat och framtidens marina livsmedel
– med Markus Langeland och Anna Axelsson
Marken och mångfalden
Om jordhälsa, biologisk mångfald och regenerativt jordbruk
– med Camilla Persson, Karin Morell och Björn Ringselle
Ledarskap, AI och livslångt lärande som hävstång för innovation och omställning
Om hur vi leder, lär och innoverar för att möta framtidens utmaningar
– med Natalie Gustavsson och Björn Persson