Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Nudie Jeans

Lagningsservice förlänger livet på plagg

Nudie Jeans, ett svenskt jeansföretag med huvudkontor i Göteborg erbjuder kunder gratis lagningar i butiker och hos utvalda återförsäljare. De har dessutom ett take back program för jeans där kunden får rabatt på ett par nya jeans som sedan kan säljas som second hand jeans eller går vidare till olika återvinningsprogram.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Vi erbjuder kunden möjligheter till att förlänga livstiden på plaggen de köper från oss, genom vår lagningsservice som är gratis och genom att sälja second hand jeans, säger Sandya Lang, sustainability manager på Nudie Jeans. Vi har också ett take – back program där kunden kan lämna tillbaka jeans som de inte vill ha och får då rabatt på nya jeans.  De som vi får in, reparerar vi och säljer igen, använder som lagningsmaterial till andra produkter eller går vidare för fiberåtervinnning och blir till nytt jeanstyg eller ibland andra produkter.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Dessa tankar har funnits med länge men vi började med reparationer i butik runt 2012, därefter började vi med att sälja second hand jeans. Nu är det en integrerad del av vad vi gör, alla våra butiker globalt genomför gratis lagningar och en hel del repair partners också, dvs återförsäljare som också lagar våra jeans- allt för att vi ska nå ut med den tjänsten till fler och fler kunder. Förra året reparerade vi 45900 par jeans globalt.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

–  Vi gjorde inte alla beräkningar innan, men jag tror inte heller att man behöver göra det om man ser långsiktigt på affären. Man måste vara modig och våga göra saker ingen annan gjort förut och lära sig efterhand. Konceptet vi har är numera en del av servicen, hållbarhetsarbetet, produktutveckling och kommunikationen på samma gång.

Cirkulära kartan

Nudie Jeans är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.