Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Tillit

Fördubbla livslängden för bilbarnstolar

Idag tillverkas ca 34 miljoner bilbarnstolar om året. Bilbarnstolarna används endast en bråkdel av sin potentiella livstid, och 90 % slutar sina dagar på soptippen. Med Tillits sensor skapas en pålitlig andrahandsmarknad för bilbarnstolar, och deras livslängd förlängs.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Genom att förse bilbarnstolar av hög kvalitet med Tillits sensor kan vi trygga pålitlig andrahandsmarknad där begagnade stolar har ett värde, säger Magnus Blom, VD för Tillit. Vi förlänger livslängden på stolarna samtidigt som vi gör säkra, och ofta dyra, stolar tillgängliga för alla som har begränsade resurser. Vi vill skapa en undanträngning av enklare produkter med osäkra produktionsförhållanden till produkter av hög kvalitet som sätter barnens bästa i första rummet – både nu och inför framtiden.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Det började med att vi utvecklade en bilbarnstol som var tänkt för bilpooler och för familjer som bildelar. Vi skapade en produkt som är lätt att installera, som går att fälla ihop och som är enkel att bära till bilen. Vi kallar den för TinySeats.

– När vår bilbarnstol var klar så stötte vi på ett problem. Människor oroar sig för att lånade eller delade stolar ska ha tappats eller till och med varit med i en olycka. För att komma runt den oron började vi utveckla en sensor som mäter hur stolen hanteras – vi får helt enkelt en historik för alla stolar som har sensorn. Med den historiken kan man känna sig trygg med att bilstolen fortfarande är säker. Om man kan känna sig trygg med en bilbarnstol som någon annan använt så får stolen också ett andrahandsvärde.

– Idag tillverkas cirka 34 miljoner bilbarnstolar om året. De flesta används bara en bråkdel av den tid som de skulle kunna användas och 90% av stolarna slutar p娔landfills”. Att producera stolarna ger lika mycket koldioxidutsläpp som ett medelstort koleldat kraftverk gör på ett år.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Vi är ett nystartat bolag under uppbyggnad, så vi har mer behov än tips just nu. Det vi söker är en partner, en kund, som vågar utmana dagens linjära modell och istället tillsammans med oss vill utforska hur affären kan se ut för en bilbarnstol som håller radikalt mycket längre på marknaden än idag.

Cirkulära kartan

Tillit är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Expert cirkulära affärsmodeller

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.