Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Vakansa

Delning av lokaler minskar behovet för nyproduktion

På Vakansas plattform kan man synliggöra och tillgängliggöra så kallade för “tidsvakanser” – tider då byggnader och lokaler inte används av den tilltänkta hyresgästen och kan delas med andra. Vakansa underlättar samnyttjande av lokaler genom att hjälpa med allt från avtals-, moms-, försäkrings- och administrativa frågor till det som rör gällande lagar och regelverk. Målet är att få ihop ett resurseffektivt nyttjande av det befintliga fastighetsbeståndet och därmed minska behovet av nyproducerade byggnader. 

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Vi är cirkulära genom att vi faktiskt ser till att en förädlad resurs används så effektivt som möjligt, säger Vakansas grundare Robin Alsalehi. I detta fall fastigheter. Cirkularitet handlar inte bara om att resurserna ska cirkuleras, det i sig innebär energi och processer och som förhoppningsvis görs i början och i slutet av en produkts livslängd. Att resursen faktiskt används är än viktigare.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Jag har jobbat med frågan rätt länge och bestämde mig under pandemin att satsa på Vakansa.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

–  Partnerskap är A och O. Det ska vara tydliga sådana också!

Cirkulära kartan

Vakansa är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Innovations- och processledare

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.