Skip to main content
RISE logo

Tomorrow’s food is both sustainable and healthy

+ Show more

what we do in agriculture and food

Story

The elderly need more nutritious food

Read more

Malnutrition is a growing problem among the elderly and one of the causes is difficulty in chewing and swallowing. RISE is developing new foods to meet the needs of the elderly.

Story

Wooden fish feed can solve overfishing

Read more

Fisken du äter till middag har också ätit fisk till middag. Men eftersom våra hav snart är överfiskade behövs andra alternativ istället för att använda fisk i fodret. Ett nytt sätt är att tillverka fiskfoder av trä.

Story

Their collaboration began at Food Venture & Partnering Days

Read more

Food Venture & Partnering Days är en arena där startup-bolag, livsmedelsindustri, framgångsrika entreprenörer, experter, investerare och affärsänglar inom livsmedelsbranschen samlas för att hitta möjliga samarbeten. Två aktörer som hittade varandra via evenemanget är IBM och startup-bolaget IQ Chef. För dem ledde mötet till ett samarbete som innebar att IQ Chef tog klivet in i IBMs globala entreprenörsprogram.

Story

Chemicals in food? Thanks but no thanks!

Read more

Hur reagerar ett livsmedel med materialen i en förpackning? Eller med stålet på en kniv, plasten i en skärbräda eller tallriken som maten ska serveras på? Normpack, som drivs av RISE, hjälper företag med tester, rådgivning och att hålla koll på lagar och regler.

Story

3D printers replace cooks

Read more

Researchers at RISE are working to develop tasty and appealing food for an aging population. One possible solution is 3D printing technology. In future, perhaps the cooks at our residential homes for the elderly will be 3D printers.

Story

Just as clean but kinder to the environment

Read more

Nya rengöringsprodukter måste vara miljövänliga samtidigt som de inte förlorar egenskapen att  göra rent. Kombinationen är ibland en utmaning men inom testbädden Cleaning Innovation arbetar forskarna ur flera perspektiv. Kort och gott, här kan man allt om rengöring!

Story

Climate-smart seafood sausage

Read more

Protein-rich mussels are increasingly becoming a part of our daily diet. In collaboration with RISE, Musselfeed, a company based on the west coast of Sweden, has developed a climate-smart mussel sausage.

Story

Aquatic foods – for a more sustainable food chain

Read more

Feeding the world’s population in a sustainable manner is a global challenge. Seafood and other aquatic products are often more sustainable than other animal-based foodstuffs. 

Story

The foundation for climate-smarter food consumption

Read more

Vad har våra val för effekt på klimatet? Det är i dag självklart för många att fråga sig inför ett köp – och kraven på att kunna redovisa det ökar från kunderna. RISE Klimatdatabas har svaren på frågorna om mat.

Story

Successful project reduce sickness and food waste

Read more

Bacteria that accumulate and spread to food and drink can lead to large quantities of recalled products for the food industry. Analyses carried out by RISE on behalf of SKF however, demonstrate that it is possible to make food handling safer, as well as kinder to the environment.

Story

Using more packaging can reduce food waste

Read more

Food waste poses a global challenge, with up to 50% of the food we produce being thrown away. According to the Swedish Environmental Protection Agency, approximately one million tonnes of food is thrown away in Sweden each year. Smarter packaging and a wider range of packaging materials may reduce the level of food waste and therefore the environmental impact.

projects in agriculture and food

Project

Reduced environmental impact using plant protection products in greenhouses

Read more
Project

Salt reduction in foods for improved public health

Read more
Project

Environmental assessments of fisheries

Read more
Project

More projects in agrifood and bioscience

Show all