Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Lasersäkerhet
Foto: Pixabay

Lasersäkerhet

RISE erbjuder en kurs i lasersäkerhet för företag. Kursen riktar sig till lasersäkerhetsansvariga eller andra som arbetar med eller nära lasrar. Kursen kan ges antingen på plats hos er eller hos RISE i Borås.

Alla verksamheter som hanterar starka lasrar är skyldiga att uppfylla de lagar och föreskrifter som reglerar sådan verksamhet. Exempelvis ska företaget ha en utsedd lasersäkerhetsansvarig (AFS 2009:7). Vår kurs i lasersäkerhet är lämpad för personer som har lasersäkerhetsansvar eller som på annat sätt arbetar med eller nära starka lasrar. 

Kursen ger dokumenterad kompetens för användning av laser på ett säkert och lagligt vis. 

Målgrupp
Lasersäkerhetsansvariga, användare/operatörer, servicepersonal av laserutrustning, skyddsombud, arbetsmiljöinspektörer, arbetsmiljöingenjörer och arbetsledare.

Förkunskapskrav
Inga förkunskaper krävs. Gymnasiekompetens underlättar dock förståelsen av laborationer och beräkningar.

Innehåll
På kursen lär man sig att tolka och förstå de föreskrifter och standarder som föreligger. Det innefattar exempelvis vad olika laserklasser innebär, hur man är skyldig att skydda sig själv och andra samt hur man väljer rätt typ av skydd. Innehållet kan även anpassas för att ge extra relevans för företagets användning av lasrar. 

Laborationer kan även ges i samband med en företagsspecifik kurs under förutsättning att kursen är förlagd hos RISE i Borås. 
Under laborationerna lär man sig hur man mäter laserns olika egenskaper. Laborationerna går även igenom olika typer av lasrar såsom svepande laser, fiberoptisk laser, osynlig laserstrålning etc. för att visa på olika typer av risker som kan förekomma. 

Övrig information

Partners
SIFU

RISE anordnar även en kurs tillsammans SIFU som riktar sig till enskilda deltagare. 
På den kurs som ges i samarbete med SIFU ingår även laborationer.

För enskilda deltagare hänvisar vi till Strålskydd - Lasersäkerhet | SIFU

Kontakta oss

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Mikael Lindgren

Kontaktperson

Mikael Lindgren

Forskare

+46 10 516 57 13

Läs mer om Mikael

Kontakta Mikael
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.