Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Mätosäkerhet

Grundläggande fysikalisk mätosäkerhet (b2)

Lite provocerande kan vi säga att ett mätresultat är värt något, först då "gråzonen" omkring mätvärdet är känt, dvs. mätosäkerheten. Det gäller både vid kalibrering och när vi sedan använder mätdonet. Det är så vi får känsla för hur bra vi egentligen mäter. Till hjälp har det utformats internationella dokument som GUM och EA.

Kursdagen är fristående, men kan med fördel kombineras med vår kurs b1 Mätutrustning och kalibrering som hålls dagen före den 19 november.

Här får du förståelse för de olika begreppen som används. Under en stor del av dagen arbetar vi med tillämpningar, analyserar mätosäkerhetskomponenter och tillämpar praktisk steg-för-steg checklista.

Målgrupp

Denna dag är för dig som arbetar med mätningar, mätresultat och mätinstrument. Såväl inom industrin som i kalibreringslab.

Tillfällen

20 november 2024
RISE Brinellgatan 4 Borås. Hus 1 ingång via vår reception, lokal Da Vinci.
Karta
20 nov 2024
08:30-16:45
8715 SEK (exklusive moms)
25 av 30
Kurs
Fysiskt
Kursintyg
sv
28 november 2024 English
28 nov 2024
08:00-16:45
8715 SEK (exklusive moms)
30 av 30
Kurs
Kursintyg
sv
Talare
Program
Talare
Per Olof Hedekvist

Per Olof Hedekvist

Senior scientist, RISE
Gustav Jönsson

Gustav Jönsson

Forskare, RISE
Program

08.00 Samling, registrering och kaffe

08.30  Inledning.

  • Vad är egentligen syftet med att beräkna mätosäkerhet? Grundläggande begrepp som fel, osäkerhet och lite statistik (medelvärde, fördelning, standardavvikelse etc)
  • Workshop, övningar med tillämpningar (integrerat med föredraget)
  • Mätosäkerhetsanalys Grundläggande idéer bakom mätosäkerhetsanalys enl. standarder. Hur skattar man olika mätosäkerhetsbidrag? Hur väger man samman bidragen till ett osäkerhetsintervall? Hur anges mätosäkerhet i rapporten? Praktisk checklista steg för steg.

12.00  Lunch 

13.00  Workshop, övningsexempel på tillämpningar av Mätosäkerhet Analysera mätsäkerhetskomponenter vid kalibrering respektive vid mätning. Beräkningar, tillämpning av checklista (kaffe under övningen)

16.15 - 16.45 Summering

Har du någon intressant mätsituation där mätosäkerheten behöver analyseras? Kan gälla såväl kalibrering som användning av mätutrustning. Maila gärna några rader om tillämpningen till per.olof.hedekvist@ri.se så kan vi kanske diskutera den under övningarna. Du har även möjlighet att vid anmälan ange önskemål om inriktning av övningarna.

Per Olof Hedekvist

Kontaktperson

Per Olof Hedekvist

Senior scientist

+46 10 516 57 42

Läs mer om Per Olof

Kontakta Per Olof
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Lena Gamalielsson

Administratör

Lena Gamalielsson

Administratör

+46 10 516 60 02

Läs mer om Lena

Kontakta Lena
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.